Honduras'ta cezaevi isyanı: En az 41 mahkum öldü

Honduras'taki bir kadın cezaevinde çıkan isyanda en az 41 mahkum hayatını kaybetti.

Honduras'ta cezaevi isyanı: En az 41 mahkum öldü
21 Haziran 2023 - 17:38
Orta Amerika ülkelerinden Honduras'taki bir kadın cezaevinde çıkan isyanda en az 41 kadın hükümlü hayatını kaybetti. İsyanın çeteler tarafından çıkarıldığı ve cezaevlerindeki yolsuzluğun üzerine giden önlemlere karşı bir misilleme olduğu belirtiliyor.

İsyan, Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'dan yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Kadın Sosyal Adaptasyon Merkezi'nde çıktı. Yetkililer, kimlik tespiti yapmayı sürdürdüğü olaylarda birçok kadının yandığını, diğerlerinin ise vurulduğunu bildirdi. Olayda yaralanan 7 kişi de devlet hastanesinde tedavi altına alındı.

Devlet Başkanı Xiomara Castro, sosyal medya paylaşımında, olayın gardiyanların bilgisinde çeteler tarafından yapıldığını belirterek "Çok sıkı tedbirler alacağım." diye yazdı. Castro bu kapsamda ilk adım olarak Güvenlik Bakanı Ramon Antonio Sabillon'u görevden alarak Dışişleri Bakanı olarak atadı. Yeni Güvenlik Bakanı ise, ulusal polisin başındaki Gustavo Sanchez oldu.

Castro, organize suçla mücadele etmek ve cezaevlerinin içindeki artan güvenliğe karşı boykotları dağıtmak için yeni tedbirler açıklayacağını duyurdu. Yıl başında bir komisyon cezaevlerine baskın düzenleyerek güçlü çetelere karşı kontrol kurmuş ve yolsuzluğa eğilimli gardiyanları görevden almıştı.

Ceza infaz sisteminin başındaki yetkili, isyanın cezaevlerindeki yolsuzluğun üzerine giden önlemlere karşı bir misilleme olduğunu belirtti. Honduras'ta 2012 yılında bir cezaevinde çıkan yangında 350 mahkum yanarak can vermiş, 2019'da ise bir ıslahevinde çıkan çete kavgasında 18 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum