HRW'den ABD'ye: "İsrail'e silah satışını derhal kes"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Amerika Birleşik Devletleri'ne, "İsrail'e silah desteğini derhal askıya alması" çağrısında bulundu.

HRW'den ABD'ye: "İsrail'e silah satışını derhal kes"
07 Mayıs 2024 - 14:54
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Lübnan'da düzenlediği ve yedi sağlık görevlisinin ölümüne yol açan saldırının "sivillere yönelik hukuk dışı bir saldırı" olduğunu belirtti. Örgüt, Washington'a, İsrail'e silah satışını derhal askıya alma çağrısında bulundu.

HRW, İsrail'in 27 Mart'ta Lübnan'ın güneyinde yer alan Hebbariye köyünde bir sağlık ocağına düzenlediği saldırının "yedi sağlık görevlisinin ölümüne yol açtığını" ve bunun "sivillere yönelik hukuka aykırı bir saldırı" teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca açıklamada, "Sivillere yönelik saldırı kasıtlı veya pervasızca gerçekleştirilmişse bunun açık bir savaş suçu olarak soruşturulması gerekir." ifadesine yer verildi.

İsrail ordusu, suçlamaya dair yorum yapmadı. Ancak İsrail ordusu, saldırının hemen ardından yaptığı bir açıklamada, Hebbariye'de bir askeri binayı vurduğunu, biri Cemaat-ül İslami'ye mensup militanları öldürdüğünü iddia etmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise yayımladığı açıklamada, İsrail'in "askeri yerleşke" iddiasını reddederek, "bölgede askeri bir hedef olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığı", saldırının "bir sivil toplum kuruluşu olan Lübnan İslami Acil Durum ve Yardım Derneği'ni barındıran bir konutu hedef aldığını" kaydetti. Sünni Müslüman bir grup olan Cemaat-ül İslami'ye de, İsrail'in iddiasını reddetmiş ve Lübnanlı herhangi bir siyasi örgütle bağlantısı olmadığını belirtmişti. 

Öldürülen sağlık çalışanlarının gönüllüler olduğunu belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü, ölenler arasında 18 yaşındaki ikiz kardeşin de bulunduğunu aktardı. Örgüt açıklamasında "Lübnan Yardım Derneği ve Sivil Savunma, öldürülen yedi kişinin sivil olduğunu ve herhangi bir silahlı gruba bağlı olmadığını söyledi." ifadesine yer verdi.

Öte yandan yandan HRW, olay yerinde bulunan silah parçaları arasında bir İsrail bombasının kalıntılarının yanı sıra ABD merkezli Boeing Şirketi tarafından üretilen bir güdüm kitinin kalıntılarının da yer aldığını duyurdu. HRW Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, "İsrail güçleri, Lübnan'da sadece işini yapan yedi sivil yardım görevlisinin ölümüne neden olan saldırıda ABD yapımı füze kullandı." dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD'yi, "İsrail ordusunun ABD silahlarını hukuka aykırı bir şekilde kullandığına dair kanıtlar nedeniyle İsrail'e silah satışını ve askeri yardımı derhal askıya almaya" çağırdı.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum