Husilerin saldırdığı İngiliz yük gemisi battı

Yemen'de hükümet, Husilerin saldırısı sonucu Rubymar yük gemisinin battığını duyurdu. ABD, gemideki gübre nedeniyle çevre felaketi uyarısında bulundu. Husiler, geminin çıkarılması için Gazze'ye yardım tırlarının girmesini şart koştu, saldırılarını Filistin'e destek amacıyla gerçekleştirdiklerini iddia etti.

Husilerin saldırdığı İngiliz yük gemisi battı
02 Mart 2024 - 20:34
Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin Şubat ayında gerçekleştirdiği saldırı sonucu Kızıldeniz'in güneyinde batan Rubymar isimli yük gemisinin battığını duyurdu. Eğer Yemen'in uluslararası tanınan hükümetinin açıklaması doğrulanırsa, bu, Ekim ayından bu yana Husilerin saldırıları sonucunda batan ilk gemi olarak kayıtlara geçecek.

Yemen hükümeti 2 Mart Cumartesi günü yaptığı açıklamada, geminin dün gece battığını belirtti ve aynı zamanda bir "çevre felaketi" uyarısında bulundu. Daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, gemide 41 tonun üzerinde gübre bulunduğu belirtilmiş ve saldırının denizde 29 kilometrelik bir yağ tabakası oluşturduğu ifade edilmişti. Yemen hükümeti ayrıca, İngiltere'ye ait Belize bandıralı gemiye yapılan ziyaret sonrasında geminin su aldığını ve birkaç gün içinde batma ihtimalinin olduğunu bildirmişti.



Husiler ise 18 Şubat'ta vurdukları Rubymar'ın bulunduğu yerden çıkarılabilmesi için İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardımların girmesi şartını tekrarlayarak, yardım tırlarının Gazze'ye giriş yapması durumunda geminin geri çekilmesi teklifinin geçerli olduğunu açıkladı. Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda bu şartı vurguladı. Ayrıca, Husiler 25 Şubat'ta yaptıkları bir açıklamada da geminin serbest kalması için Gazze'ye yardım tırlarının girmesi şartını belirtmişti.

Hatırlatmak gerekirse, CENTCOM, 18 Şubat'ta Husilerin İngiltere'ye ait Rubymar adlı gemiyi vurduğunu duyurmuş ve geminin ciddi şekilde hasar gördüğünü, su almaya başladığını açıklamıştı. Husi'nin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, mürettebatın güvenli bir şekilde tahliye edildiğini belirtirken, saldırının Filistin halkına destek amacı taşıdığını savunmuştu. Yemen hükümeti ise Husiler tarafından vurulan geminin Kızıldeniz'de Yemen'e ait Haniş Adaları'na doğru ilerlediğini açıklamıştı. Gemi mürettebatının kurtarıldığı belirtilen açıklamada, Kızıldeniz'de büyük bir çevre felaketi riski bulunduğuna vurgu yapılmıştı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'ten itibaren İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum