İcra dosyası sayısı geçen yıla göre %61 arttı

Ekonomik zorluklar nedeniyle vatandaşlar, kredi kartı limitlerini aşarak borçlanıyor. Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu, 2023'te icra dosyalarındaki rekor artışı vurgulayarak, yeni dosya sayısının %61 artarak 12,5 milyona ulaştığını belirtti. Bakırlıoğlu, faiz yükü altındaki vatandaşların acil yapılandırmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

İcra dosyası sayısı geçen yıla göre %61 arttı
06 Aralık 2023 - 09:36
Ülkede yükselen enflasyon ve ekonomik zorluklar, vatandaşları kredi kartı limitlerini zorlamaya itiyor. Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 2023 yılında icra dosyalarında rekor artış yaşandığını belirterek, ekonomik krizin vahim boyutlarına dikkat çekti.

Bakırlıoğlu, 2023 yılında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısındaki rekor artışın, ekonomik krizin derinleştiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. “1 Ocak- 1 Aralık 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı 12 milyon 591 bini buldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 7 milyon 816 bindi. Dosya sayısındaki artış oranı %61 olarak gerçekleşti. 2023 yılında 12,5 milyon yeni dosya, 2015 yılından bu yana bir yılda icra dairelerine gelen en yüksek dosya sayısını temsil ediyor.” dedi.

İcra dosyalarındaki artışta önemli bir etken de vatandaşların bankalara olan ödemekte zorlandığı kredi kartı ve bireysel kredi borçları oldu. Bakırlıoğlu, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 24 Kasım 2023 tarihi itibariyle 2 trilyon 523 milyar lira. Bankaların tahsil edilemeyen alacaklarındaki artış ise 2023 yılı başından bu yana 12,8 milyar lirayı buldu.” şeklinde konuştu.



Yüksek enflasyon, artan döviz kuru ve yüksek faizlerin toplumun alım gücünü düşürdüğüne vurgu yapan Bakırlıoğlu, “Vatandaşlar geçim sıkıntısı çekerken, iş dünyası da zorlu bir süreçten geçiyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde vatandaşlar, bireysel krediler ve kredi kartı borçları için bankalara 282,1 milyar lira faiz ödedi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %91,1 oranında bir artış anlamına geliyor” dedi.

Bakırlıoğlu, gelecekteki olası icra dosyası artışını önlemek için kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Torba kanunla şirketlerin bankalara olan ticari kredilerin yapılandırılması uygulaması, vatandaşların kredi kartı ve bireysel kredi borçları için de geçerli olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum