İİT, 2025'te Türkiye'de toplanacak

Gambiya'da düzenlenen 15. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde, 2025'te yapılacak bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılmasına karar verildi.

İİT, 2025'te Türkiye'de toplanacak
05 Mayıs 2024 - 20:44
Gambiya'nın ev sahipliğinde yapılan 15. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi bugün sona erdi. Gambiya'nın başkenti Banjul'da 4-5 Mayıs günlerinde yapılan zirvede; İsrail’in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine yönelik diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çağrısında bulunuldu. Zirvede, 2025 yılındaki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi.

Zirve'de İsrail'in İsrail’in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine dönük diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çağrısı yapıldı. Zirvede, İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınmasını da içeren hukuki tedbirlerin uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Zirve'de Türkiye'nin önerileri sonucunda; Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kişilerin varlıklarının dondurulması, İsrail’in uluslararası spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi yönünde çaba harcanması, İsrail’in uluslararası örgüt ve forumlardan ihracı konusunda çaba harcanması gibi uygulamalar kararlaştırıldı. Ayrıca üye devletlere, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasına müdahil olma çağrısı yapılması gibi hususlar karara eklendi.

2025 yılındaki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığı Zirve'de; İslam dünyasının Kıbrıs meselesine ve Batı Trakya Türk azınlığın durumuna ilişkin dayanışmasını gösteren kararlar alındı. Ayrıca Nihai Bildiri’de PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin ortak tehdit olduğu da karara bağlandı.

Kaynak: T24

YORUMLAR

  • 0 Yorum