İngiltere'de ilk kişisel kanser aşısı denendi

İngiltere, kişiye özgü mRNA aşıları ile kanser tedavisinde çığır açmayı hedefleyen bir projeyi başlattı. NHS kapsamında otuz hastanenin katıldığı bu projede, genetik yapıya uygun geliştirilen aşılar ile daha etkili tedaviler sunulması planlanıyor.

İngiltere'de ilk kişisel kanser aşısı denendi
01 Haziran 2024 - 23:37
İngiltere, kanser tedavisinde devrim yaratacak kişiye özgü aşıları test etmek için harekete geçti. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında yürütülen Kanser Aşısı Projesi'ne otuz hastane katıldı. Bu proje ile binlerce kanser hastası, mRNA teknolojisini kullanan yeni tedavi yöntemlerine kavuşmayı bekliyor.

Kanser, genetik yapıda meydana gelen bozulmalar sonucu ortaya çıkan bir hastalık olup, genel bir kanser virüsü veya mikrobu yoktur. Kanserli yapılar genel olarak birbirine benzese de, kişilerin genetik yapılarına uygun geliştirilen mRNA aşıları daha etkili tedavi sunar. Bu aşılar, farklı genetik yapılara uyum sağlayarak tedavi başarısını artırır.

55 yaşındaki Elliot Pfebve, İngiltere'de bağırsak kanserine karşı kişiselleştirilmiş aşı ile tedavi edilen ilk insan oldu. Daha önce ameliyat ve kemoterapi tedavisi gören Pfebve, Birmingham'daki Queen Elizabeth Hastanesi'nde aşılandı. Konuyla ilgili olarak Pfebve, "Başarılı olursa bu tıbbi bir atılım olacak. Binlerce insana yardımcı olabilir, umut verebilir." dedi.

Pfebve'nin ilk tedavisi sonrasında yapılan testlerde ise kan dolaşımında kanserli DNA parçaları olduğu ortaya çıkmış, bunun üzerine de Pfebve aşıya gönüllü olmuştu. Böylece kanserin nüksetmesine engel olmayı amaçlıyor. Kullanılacak olan mRNA aşısında Alman ilaç şirketi BioNTech imzası bulunuyor. 

Normalde aşılar önleyici özellikte olsa da kanser aşıları tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Bu aşılar vücudu kanseri aramaya hazırlıyor ve vücut, daha sonra ortaya çıkan kanserli modelleri ortadan kaldırabiliyor. 

Kaynak: Webtekno

YORUMLAR

  • 0 Yorum