İngiltere'de tek kullanımlık plastik yasağı

İngiltere, tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, kaşık ve strafor tabakların kullanımına getirilen yasağın 1 Ekim tarihinde başlayacağını duyurdu. Yasak, paket servis restoranları ve diğer ikram servislerini kapsayacak. Ancak önceden paketlenmiş ve hazır gıdalarda kullanılan plastikler bu yasağın dışında tutulacak.

İngiltere'de tek kullanımlık plastik yasağı
30 Eylül 2023 - 21:58
İngiltere'de tek kullanımlık çatal, kaçık, bıçak, tabak ve strafor tepsi kullanımına getirilen yasak Pazar günü (1 Ekim) uygulanmaya başlıyor. Yasak, satıcılar, paket servis restoranları ve diğer ikram servisleri kapsayacak ve bu işletmeler plastik çatal, bıçak, kaşık, strafor tabak ve kaseleri artık kullanamayacaklar. Ancak önceden paketlenmiş ve hazır gıdalarda kullanılan plastikler bu yasağın dışında tutulacak. Yani, lokanta ve paket servisler, gıdaları önceden paketlemek için plastik tabak, tepsi ve kase kullanmaya devam edebilecekler. Hükümet, bu tür plastik ürünlerin "ambalaj" olarak sınıflandırılacağını ve bu konuda farklı düzenlemelerin olacağını açıkladı. Bu düzenlemelerin, ambalaj atıklarıyla başa çıkmanın maliyetini ambalaj üreticilerine kaydırmayı amaçladığı belirtiliyor.

İngiltere hükümeti, bu yeni yasağın "kaçınılabilir plastik atıklarını ortadan kaldırma yolculuğunun büyük bir adımı" olduğunu vurguluyor. Plastik atıkların çevreye verdiği zararlar, doğada yıllarca çözünmeleri, su kirliliğine neden olmaları ve sera gazı emisyonlarına katkıda bulunmaları nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ifade ediyor.

Geçen yıl, İngiltere'de tek kullanımlık plastik pipetler, karıştırıcılar ve plastik içeren kulak temizleme pamukları da yasaklanmıştı. Ancak çevre aktivistleri, bu tür sembolik yasakların plastik atık sorunuyla yeterince başa çıkamayacağını ve daha kapsamlı stratejilere ihtiyaç duyulduğunu savunuyorlar.

Yasağın yürürlüğe girmesiyle birlikte tek kullanımlık plastikle satış yapan işletmelere para cezası verilebilecek ve denetlemeleri yerel yönetimler gerçekleştirecek. Ancak, paket servis yapan restoranların birçoğu bu yasaktan henüz haberdar değil. Bazı işletme sahipleri, plastik ürün yasağına dair bilgi sahibi olmadıklarını ifade ediyorlar.

Çevre Bakanı Rebecca Pow, hükümetin endüstriyle yakın işbirliği yaparak "yeşil ambalaja geçiş" konusunda çalıştığını belirtiyor. Paket servisi dağıtımı yapan büyük şirketlerden Just Eat tarafından yapılan bir araştırmaya göre, halkın çoğunluğu hükümetin plastik kullanımıyla ilgili daha fazla adım atması gerektiğini düşünüyor ve plastik paket servis kutularının yasaklanmasını destekliyor.

Just Eat'in küresel sürdürülebilirlik müdürü Robin Clark, İngiltere'deki paket servis endüstrisinin her yıl yaklaşık 500 milyon tek kullanımlık plastik kutu kullandığını ifade ediyor. Şirket, sürdürülebilir ambalaj alternatiflerinin daha yaygın hale getirilmesi ve işletmeler ile halk için erişilebilir hale getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Resmi verilere göre, İngiltere'de her yıl 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4 milyardan fazla çatal ve bıçak kullanılıyor. Ancak bu ürünlerin sadece yüzde 10'u geri dönüştürülüyor, bu da plastik atık sorununu daha da büyütüyor. Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı'na (DEFRA) göre, bu soruna çözüm bulmak için daha fazla çaba harcanması gerekiyor.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum