İngiltere, İsrail'e silah satmaya devam edecek

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Gazze'deki insani trajediye ve İsrail'in hava saldırılarında yardım çalışanlarının öldürülmesine rağmen, İsrail'e silah ihracatının durdurulmayacağını açıkladı. Bu karar muhalefet ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanırken, sivil toplum kuruluşları da İsrail'e silah satışının durdurulması için çağrıda bulundu.

İngiltere, İsrail'e silah satmaya devam edecek
10 Nisan 2024 - 23:06

Gazze'deki insani trajediye ve İsrail'in hava saldırılarında yardım çalışanlarının öldürülmesine rağmen, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, ABD'de yaptığı açıklamada İsrail'e silah ihracatının durdurulmayacağını açıkladı.

Cameron, Gazze'ye insani yardım erişimi konusundaki endişelerinin devam ettiğini, ancak şu ana kadar hiçbir müttefiklerinin İsrail'le silah ihracatı anlaşmalarını askıya almadığını ve İsrail'in önemli bir savunma ortağı olduğunu söyledi.

Muhalefet ve kamuoyu hükümetin bu kararına tepkili. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy, hükümetin bu duruşunu "doğru bulmadıklarını" kaydetti. İngiltere kamuoyunda da İsrail'e silah satışına devam etmesine yönelik eleştiriler artıyor.

Sivil toplum kuruluşları da tepkili. 1 Nisan'da İsrail hava saldırılarında World Central Kitchen'ın (WCK) araçları hedef alınmış ve 7 yardım gönüllüsü hayatını kaybetmişti. Saldırı sonrası Tel Aviv'e uluslararası baskılar arttı. Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Peter Ricketts, yaptığı açıklamada "silah satışını durdurarak" İsrail'e mesaj verilmesi gerektiğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ortak basın toplantısında konuşurken İsrail'in Refah'a yönelik bir süredir beklenen kara operasyonuna ne zaman başlayacağına ilişkin bir tarih verilmediğini söyledi.

Dünya liderleri haftalardır İsrail'e, Refah'a saldırmaması için baskı yapıyor. Mısır, Fransa ve Ürdün liderleri Salı günü yaptıkları ortak açıklamada saldırının "tehlikeli sonuçları" olacağı ve "bölgedeki gerginliği tırmandıracağı" konusunda İsrail'i uyardılar.

Hükümetin İsrail'e silah satışını sürdürme kararı, hem İngiltere'de hem de uluslararası alanda tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Kaynak: BBC Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum