İran'da 90 bin konuta doğalgaz verilemiyor

İran'da yaşanan doğalgaz arzındaki sıkıntı nedeniyle yaklaşık 90 bin konuta doğalgaz sağlanamıyor. Bazı eyaletlerde devlet daireleri ve eğitim kurumları tatil edildi.

İran'da 90 bin konuta doğalgaz verilemiyor
15 Ocak 2023 - 22:39
İran'da yaşanan doğalgaz arzındaki sıkıntı nedeniyle bazı eyaletlerde devlet daireleri ve eğitim kurumları tatil edilirken, yaklaşık 90 bin konuta ise doğalgaz sağlanamıyor. İran Petrol Bakanı Cevat Uci, Türkmenistan'dan gelen gazın kesilmesi nedeniyle gaz arzında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Özellikle ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Horasan eyaletinde doğalgaz arzında yaşanan sıkıntı nedeniyle dün geceden beri en az 90 bin konuta gaz dağıtımının kesildiği belirtildi. İran'ın 7 eyaletinde doğalgaz kullanımını azaltmak ve enerji tasarrufu için bazı devlet daireleri tatil edilirken, bazı eyaletlerde ise eğitime uzaktan devam edilmesi kararı alındı.

Başkent Tahran'da devlet daireleri ve üniversiteler, İran'da hafta başı kabul edilen Cumartesi ve Pazar günleri tatil edilirken, enerji tasarrufu için doğalgaz kısıtlamasının devam edeceği uyarısı yapıldı. Tahran Valiliği ise, zorunlu hizmet sektöründe olan kamu çalışanlarından gaz akışı kesildiği için iş yerlerine kalın elbiseler giyerek gelmelerini istedi.

Hamedan eyaletinde ise yarın doğalgaz kullanımını azaltmak için devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi. Gülistan ve Gilan eyaletinde eğitime uzaktan devam edilmesi ve devlet dairelerinde çalışan sayısının yarıya düşürülmesi kararı alındı. Soğuk hava dalgasının etkili olduğu ve bazı evlere doğalgaz akışının kesildiği Güney ve Kuzey Horasan ile Gazvin eyaletlerinde ise eğitime Perşembe gününe kadar ara verildi.

İran, dünya doğalgaz rezervinde 34 trilyon metreküple Rusya'dan sonra ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ancak alt yapı yetersizlikleri nedeni ile İran, doğalgazı çıkarmak, iletmek ve işletmek konusunda aksaklıklar yaşıyor. Dünyanın kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin %17'sini elinde bulunduran İran, büyük gaz sahalarını geliştirecek yatırımlara ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: T24

YORUMLAR

  • 0 Yorum