İran, Kuzey Irak ve Suriye'deki hedefleri vurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Erbil'de "İsrail'in bir casus karargâhına" ve Suriye'de "IŞİD mevzilerine" hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu. Erbil saldırısı sonrası Irak yönetimi, İran büyükelçisini ülkeden çekme kararı aldı.

İran, Kuzey Irak ve Suriye'deki hedefleri vurdu
16 Ocak 2024 - 19:32
İran devlet medyası, Devrim Muhafızları’nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Suriye’deki bazı hedeflere yönelik füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. IRNA haber ajansı, Devrim Muhafızları'nın IKBY’nin başkenti Erbil'de "İsrail'in bir casus karargâhını" ve Suriye'de de "İran karşıtı terörist grupların toplandığı bir yeri" vurduğunu aktardı.

Kürt yönetimi, Erbil'e yönelik saldırılarda en az 4 sivilin öldüğünü ve 6 sivilin de yaralandığını iddia etti. Irak yönetimi, "egemenliğinin ihlali" olduğunu söyleyerek saldırıları kınadı. İsrail'den ise İran'ın iddialarına ilişkin bir açıklama gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Erbil yakınlarındaki saldırıları "pervasızca" olarak nitelendirerek kınadı. Yetkililer hiçbir ABD tesisinin hedef alınmadığını ve saldırılardan etkilenmediğini, ABD'li herhangi bir kayıp olmadığını söyledi. Saldırı sonrası Irak, Tahran büyükelçisini ülkeden çekme kararı aldı.

Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Erbil’deki saldırıya ilişkin “Mossad casusluk karargahlarından biri balistik füzelerle imha edildi." denildi. Açıklamada saldırının "Siyonist rejimin zulmüne cevap olarak" düzenlendiği ifade edildi. Devrim Muhafızları, bu ay başında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde, Kerman'daki mezarı yakınında düzenlenen ve en az 94 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısına misilleme olarak Suriye'deki IŞİD mevzilerini de hedef aldıklarını açıkladı. İran'daki bu saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum