IŞİD liderlerinden el-Ceburi Suriye'de öldürüldü

ABD, Suriye'de bir İHA ile yaptığı saldırıda IŞİD'in üst düzey yöneticilerinden Avrupa'daki saldırıların planlamasından sorumlu Halid Eyd Ahmed el-Ceburi'nin öldürüldüğünü ve el-Ceburi'nin ölümünün IŞİD'in saldırı planlama yeteneğini geçici olarak sekteye uğratacağını açıkladı.

IŞİD liderlerinden el-Ceburi Suriye'de öldürüldü
04 Nisan 2023 - 16:02
ABD, Suriye'de düzenlenen hava saldırısında, IŞİD'in üst düzey liderlerinden Halid Eyd Ahmed el-Ceburi'nin öldürüldüğünü açıkladı. Amerikalı yetkililere göre el-Ceburi, Avrupa'da saldırılar planlanmasından sorumluydu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD liderinin Salı günü öldürüldüğünü duyurdu. CENTCOM, saldırının nerede düzenlendiği ile ilgili olarak ise bilgi vermedi. CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, "El-Ceburi'nin ölümü, IŞİD'in saldırı planlama yeteneğini geçici olarak sekteye uğratacaktır." denildi.

Açıklamada ayrıca, IŞİD'in hala Orta Doğu'da ve dünyanın diğer bölgelerinde "tehdit oluşturmaya devam ettiği" belirtildi. El-Ceburi'nin bugüne kadar hangi saldırıları planladığına yönelik bilgi verilmedi. Saldırıda ölen sivil olmadığı açıklandı. Suriye'den ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Beyaz Baretliler örgütü ise Twitter’da yaptığı paylaşımda, bir insansız hava aracı ile İdlib'de Kili ilçesi yakınlarında saldırı düzenlendiğini ve bir kişinin hedef alındığını duyurdu. Paylaşımda, "Ekiplerimiz müdahale ederek yaralıyı Bab Al-Hava Hastanesi'ne kaldırdı. Ancak yaralı kişi burada hayatını kaybetti." denildi.

Muhalefet yanlısı Step News, yerel kaynakların, öldürülen kişinin adını Halid Abdullah el-Khulaif olarak açıkladıklarını aktardı. Bir diğer muhalif yayın kuruluşu Enab Baladi ise söz konusu kişinin bölgeye 10 gün önce geldiğini duyurdu. Hellfire tipi bir füze ile hedef alınan kişinin, saldırı sırasında cep telefonuyla konuştuğu bildirildi. IŞİD'le mücadele eden ABD öncülüğündeki çok uluslu koalisyon, geçen aylarda Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'in üst düzey üyelerini ve El Kaide'nin Suriye kolu olduğu belirtilen Hurras el-Din'i hava saldırıları düzenleyerek hedef almıştı. 

IŞİD bir dönem Suriye'nin batısından Irak'ın doğusuna, yaklaşık 8 milyon insanın yaşadığı bölgede 88 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyordu. Örgüt, 2019'da bölgedeki son toprağını kaybetti. Birleşmiş Milletler ise geçen ay IŞİD’in ve bağlı örgütlerin hala büyük bir tehdit oluşturdukları, özellikle çatışma bölgelerinde ve komşu ülkelerde bu riskin arttığı uyarısında bulundu. IŞİD'i halen Irak ve Suriye'de en az 5 bin üyesi ya da destekçisi bulunduğu, bu kişilerin de yarısının savaşçı olduğu düşünülüyor.

Kaynak:  BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum