İsrail'de El Cezire'ye yayın yasağı kararı

İsrail Meclisi, El Cezire televizyonunun İsrail'de yayın yapmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

İsrail'de El Cezire'ye yayın yasağı kararı
02 Nisan 2024 - 11:31
İsrail Meclisi, merkezi arabulucu ülkelerden Katar'da bulunan El Cezire kanalının İsrail'de yayın yapmasını engelleyecek yasa tasarısını ikinci ve üçüncü oylamada onayladı. Beyaz Saray, kararı "endişe verici" olarak nitelendirirken, Hamas'tan yapılan açıklamada, bu kararın "gerçeklerin örtülmesi için bir intikam kararı" olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Katar merkezli El Cezire televizyonunun "faaliyetinin durdurulması için yeni yasaya uygun olarak derhal harekete geçme niyetinde" olduğunu söyledi.

İsrail Meclisi, 1 Nisan Pazartesi günü yapılan oturumunda "İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiği" gerekçesiyle hükümete yabancı basın kuruluşlarını kapatma yetkisi tanıyan tasarıyı ikinci ve üçüncü oylamada kabul etti. Başbakan Benjamin Netanyahu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, El Cezire'nin İsrail güvenliğine zarar verdiğini, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına "aktif" olarak katıldığını ve İsrail askerlerine karşı kışkırtıcı dil kullandığını savundu.

Kanalın bundan sonra İsrail'de yayın yapamayacağını duyuran Netanyahu, "Kanalın faaliyetinin durdurulması için yeni yasaya uygun olarak derhal harekete geçme niyetindeyim." ifadelerini kullandı. Yasa tasarısı, iletişim bakanına "ulusal güvenliğe zarar verdiği" gerekçesiyle bir basın organının yayın platformlarından kaldırılması, İsrail'deki ofislerinin kapatılması, ekipmanlarına el koyulması, internet sitelerine erişiminin engellenmesi yetkisi veriyor.

Hamas, El Cezire'nin İsrail'de yayın yapmasını yasaklaması öngörülen yasayı eleştirerek kararı "gerçeklerin örtülmesi için atılmış bir intikam girişimi olarak" niteledi. Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail meclisinin kararı kabul etmesine tepki gösterildi. Kararın, Netanyahu'nun işlemiş olduğu korkunç suçlar ve gerçeklerin örtülmesi çabasını gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "El Cezire'nin yasaklanması gerçeklerin örtülmesi için alınan bir intikam kararıdır." denildi.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum