İsrail, "Gazze'yi ikiye bölen yolu" inşa etti

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğu - batı hattı boyunca uzanarak Filistin topraklarını 2 parçaya ayıran yolun inşaatını tamamladı.

İsrail, "Gazze'yi ikiye bölen yolu" inşa etti
08 Mart 2024 - 21:30
İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yeni yolun inşaatını tamamladı. İsrail, yolu bir ikmal güzergahı olarak inşa ettiğini açıkladı. Ancak bazı uzmanlar, yolun kalıcı olacağından ve Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmesini önlemek için kullanılacağından endişe ediyor.

Yeni yol, İsrail'in Gazze'yle sınır hattındaki Nahal Oz kibbutzundan başlıyor, Gazze'yi doğudan batıya tamamen geçip, batıdaki kıyı bölgesinde sona eriyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun eski güvenlik danışmanı emekli general Jacob Nagel, yeni yolun güvenlik güçlerinin bölgeye hızla erişmelerini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Ancak bazı uzmanlar, yolun saldırılarının ardından İsrail'in Gazze'de kalma planının bir parçası gibi görünmesinden kaygılı.

Yeni yol, Gazze'nin orta ve güney kesimlerinin altında kalıyor. Bölgenin doğu ve batısını birbirine bağlayan bir yol şebekesi zaten olsa da İsrail'in inşa ettiği yeni yol, Gazze'de doğudan batıya doğru uzanarak bir uçtan diğer uca hiç kesilmeden devam eden tek güzergah. Yol ayrıca, bölgeyi kat eden 2 ana arter Selahaddin ve El Raşid yollarıyla da kesişiyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'la savaş sonrası Gazze'de İsrail'in güvenlik kontrolünü süresiz olarak elinde tutacağını açıklamıştı. Birçok lider de daha önce İsrail'i, Filistinlileri kalıcı olarak yerlerinden etmemek ya da "Gazze'yi küçültmemek" konularında uyarmıştı. Yeni yol, büyük ihtimalle İsrail'in savaş sonrasındaki stratejisi konusundaki tartışmayı yeniden başlatacak.

Gazze'deki Selahaddin Yolu dışındaki tüm tipik yollardan daha geniş olan yeni yol, Gazze'nin diğer kesimlerine göre daha az bina bulunan ve daha az nüfus yoğunluğu olan bir güzergahtan geçiyor. Aynı zamanda İsrail ordusunun bölgenin doğusundan batısına geçmek için kullandığı kavisli bir güzergahın altında.

Savunma istihbarat şirketi Janes'ten uzmanlar, bu tip asfaltlanmamış yol yüzeylerinin paletli zırhlı araçlara uygun olduğunu söylüyor. İsrail ordusu açıklamasında bu tür detaylara girmedi ve açıklamasında, "İsrail ordusu kara operasyonunun bir parçası olarak operasyonel bir geçiş güzergahı kullanıyor." dedi.

ABD'deki Orta Doğu Enstitüsü'nden Khaled Elgindy de yolun, uzun vadeli bir proje olduğu görüşünde. Elgindy, "İsrail ordusu Gazze'den çıkmayacak gibi görünüyor." dedi ve ekledi: "İsrail, Gazze'yi 2'ye bölerek sadece Gazze'ye ne girip çıktığını değil, Gazze içindeki hareketleri de kontrol edecek. Çok büyük ihtimalle buna evlerinden edilen güneydeki 1,5 milyon Filistinlinin kuzeydeki evlerine dönmesini engellemek de dahil." dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum