İtalya'da selden zarar gören kitaplar dondurulacak

İtalya Kültür Bakanlığı, Emilia-Romagna bölgesinde 75 anıt, 6 arkeolojik alan ile 12 kütüphane ve arşivin sellerde zarar gördüğünü açıkladı. İtalyan yetkililer, su altında kalan eski kitap ve el yazmaları, dondurma yöntemiyle kurtarmaya çalışıyor. 

İtalya'da selden zarar gören kitaplar dondurulacak
26 Mayıs 2023 - 15:41
İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarının yaraları sarılmaya çalışılırken, felakette zarar gören kitapların dondurularak kurtarılacağı bildirildi. İtalya’nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde 15 kişinin hayatını kaybettiği sel ve toprak kaymalarında yaralar sarılmaya devam ediyor. İtalyan yetkililer, su altında kalan eski kitap ve el yazmaları, dondurma yöntemiyle kurtarmaya çalışıyor.  Forli kentindeki ruhban okulunun kütüphanesinde yer alan, 16'ncı yüzyıldan kalma bin 300’den fazla kitabın da aralarında yer aldığı kıymetli eserler, dondurulmuş gıda şirketlerinin depolarına kaldırılıyor.

Kitaplar eksi 25 derecede, normalde meyve-sebze depolanan donduruculara taşınmaya başlandı. Uzmanlar bu yöntemle su almış kitaplarda mantar gibi oluşumların önlenmesini ve kitapların emdikleri sudan arındırılmasını amaçlıyor. İtalya Kültür Bakanlığı, bölgede 75 anıt, altı arkeolojik alan ile 12 kütüphane ve arşivin sellerde zarar gördüğünü açıkladı. Hasar alan kültür-sanat varlıklarının onarımı için ülke çapındaki devlet müzelerine girişte ek ücret alınacak. Buna göre, 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında müze biletlerine 1 euro zam yapılarak buradan elde edilen gelir restorasyon çalışmalarına ayrılacak.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum