İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu yeni genel başkan

Meral Akşener, İYİ Parti Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. İyi Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda yapılan genel başkanlık seçiminin ilk 2 turunda sonuç çıkmazken 3. turda az farkla en çok oyu toplayan Müsavat Dervişoğlu, İyi Parti'nin yeni genel başkanı oldu.

İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu yeni genel başkan
27 Nisan 2024 - 23:22
İyi Parti'de Meral Akşener dönemi sona erdi. 5. Olağanüstü Kurultayı'nda görevinden istifa ettiğini açıklayan Akşener, veda konuşması yaptı. Kurultayda yapılan genel başkanlık seçiminin ilk 2 turunda sonuç çıkmazken 3. turda, Grup Başkanı Koray Aydın ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu yarıştı. Oylama sonucuna göre, 1159 geçerli oyun 611'ini Dervişoğlu alarak genel başkan seçildi. Aydın ise 548 oy aldı.

İYİ Parti tüzüğü gereği genel başkan seçilmek için adayların ilk iki turda delegelerin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekiyor. Kurultayda genel başkanlık için Meclis Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, eski Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ile son anda yeterli imzayı tamamlayabilen parti kurucularından Günay Kodaz yarıştı.

Toplam 1302 delegesi bulunan İYİ Parti kurultayında yapılan ilk tur oylamada 1178 delege oy kullandı, 7 oy geçersiz sayıldı. İlk turu Aydın 472 oyla önde tamamlarken, onu 370 oyla Dervişoğlu, 327 oyla Akalın ve 2 oyla Kodaz takip etti.

İkinci tura geçildiğinde ise Tolga Akalın adaylıktan çekildi. Kurultay öncesinde kulislerde Akalın'ın Dervişoğlu lehine adaylıktan çekileceği konuşuluyordu. Ancak Akalın, adaylıktan çekildikten sonra kendisini destekleyen delegeleri serbest bıraktığını ve kararı "delegelerin ferasetine bıraktığını" duyurdu. 1158 delegenin oy kullandığı ikinci turda 6 oy geçersiz sayıldı. İkinci turda Dervişoğlu 570 oy alırken, Koray Aydın’ın oyları 565'e geriledi. Günay Kodaz ise 3 oyda kaldı ve üçüncü tura kalamadı. Adaylıktan çekilen Tolga Akalın’a ise 15 oy çıktı.

Üçüncü tura Aydın ve Dervişoğlu kalırken, Günay Kodaz, ikinci turda kendisine oy veren 3 delegeye, Koray Aydın'a oy vermesi çağrısı yaptı. Yapılan üçüncü tur oylamada Koray Aydın 548 delegenin oyunu alırken, oylarını 611’e yükselten Dervişoğlu, İYİ Parti’nin ikinci genel başkanı oldu. İkinci ve üçüncü tur sonuçları, Tolga Akalın’ı destekleyen delegenin, ikinci turda Müsavat Dervişoğlu’na yöneldiğini de ortaya koydu.

Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partinin genel başkanlığına seçilen Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti. Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "5. Olağanüstü Kurultayı'mızda İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: TRT Haber, BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum