Kanserle mücadelede D vitamininin önemi artıyor

D vitamini takviyesinin kanserle mücadelede önemli bir rol oynayabileceği keşfedildi. D vitamini takviyesi alan farelerin bağışıklık sistemlerinin güçlendiği ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdikleri görüldü. Bu etkinin, bağırsakta bulunan belirli bir bakterinin artmasıyla ilişkili olduğu tespit edildi.

Kanserle mücadelede D vitamininin önemi artıyor
29 Nisan 2024 - 11:46

Son araştırmalar, D vitamininin kanser tedavisinde yeni bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, D vitamini takviyesinin immünoterapiye olan yanıtı artırabileceğini keşfettiler.

Yapılan çalışmalarda, D vitamini takviyesiyle beslenen farelerin bağışıklık sistemlerinin kansere karşı daha etkili olduğu ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdikleri gözlendi. Bu etkinin, bağırsakta bulunan Bacteroides fragilis adlı bakterinin artmasıyla ilişkili olduğu belirlendi. D vitamini eksikliği olan farelere bu bakteri verildiğinde, tümör gelişimine karşı daha dirençli hale geldikleri görüldü.

Çalışmanın yazarlarından Caetano Reis e Sousa, "D vitamini bağırsak florasını düzenleyerek farelerin kansere karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan bir bakteri türünü destekleyebiliyor." dedi. Ancak, D vitamini eksikliğinin kanserin önlenmesi veya tedavisindeki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla çalışma gerektiği vurgulandı.

ABD'deki Saint John's Kanser Enstitüsü'nden Dr. Anton Bilchik, bu araştırmanın D vitamininin kanserle mücadeledeki rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, D vitamini seviyelerinin normalin altında düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu vitaminin kemik erimesi riskini azaltmada da önemli bir rol oynadığını belirtti.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum