Kenya'da ekonomik kriz protestoları: 1 kişi öldü

Kenya da muhalefet lideri Odinga'nın seçim sonuçlarına itirazı ve hayat pahalılığını gerekçe göstererek yaptığı toplanma çağrısı sonrası yüzlerce kişi pek çok kentte protesto gösterileri düzenledi.

Kenya'da ekonomik kriz protestoları: 1 kişi öldü
21 Mart 2023 - 21:18
Doğu Afrika ülkesi Kenya'da Devlet Başkanı William Ruto'nun hükümetine karşı düzenlenen protestolarda bir üniversite öğrencisi öldürüldü, 200'den fazla kişi gözaltına alındı. Ülkede artan hayat pahalılığını protesto eden göstericiler, muhalefet lideri Raila Odinga'nın çağrısıyla başta başkent Nairobi olmak üzere pek çok şehirde protesto gösterileri düzenledi. Bazı göstericiler sokaklarda ateş yakıp polislere taş atarken polis de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı.

Göstericilerin attığı taşlardan biri aracının açılır tavanından destekçilerine hitap eden Odinga'nın aracına isabet etti. Kenya polisinin yaptığı açıklamaya göre, polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 24 polis yaralandı. Reuters'ın polis raporuna dayandırarak aktardığına göre, biber gazı ve kurusıkı mermilerinin bitmesi üzerine polis memurları gerçek mermilerle ateş açtı ve Kenya'nın batısındaki Maseno Üniversitesi'nde öğrenci olan bir kişi ensesinden vurularak öldürüldü.

Raporda, "polisin yolda ateş yakan ve bölgedeki iş yerlerini yakıp yıkan öğrencilere müdahale ettiği" aktarıldı. Kenya'da muhalif Azimio koalisyonunun lideri Raila Odinga, geçen haftalarda hayat pahalılığının sona erdirilmemesi halinde eylemlere başlayacaklarını duyurarak, barışçıl şekilde protesto, boykot, sivil itaatsizlik, grev ve oturma eylemleri yapacaklarını belirtmişti.Odinga, 20 Mart'ta bir açıklama yaparak başkent Nairobi'de hayat pahalılığını protesto eden destekçilerine eylemleri her pazartesi sürdürmeleri için çağrı yapmıştı. Odinga'nın seçim sonuçlarına itirazı ve hayat pahalılığını gerekçe göstererek yaptığı toplanma çağrısı sonrası sonrası binlerce kişi sokağa indi. Odinga, seçim komisyonunun sunucularına erişim izni verilmesini isteyerek ağustostaki seçimleri kendisinin kazandığını da ileri sürmüştü.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum