Kınık: "Çadır satışlarından haberim yoktu"

Türk Kızılay Derneği Genel Başkanı Kerem Kınık, TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu'nda, Kızılay'ın AHBAP'a sattığı çadırlardan haberinin olmadığını söyledi. Kınık, "Neden istifa etmediniz?" sorusuna ise "Ben istifa edersem kaotik bir duruma dönüşür." savunmasını yaptı.

Kınık: "Çadır satışlarından haberim yoktu"
27 Mart 2023 - 20:19
Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Kerem Kınık, TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu’nda, Kızılay’ın depremden sonra sattığı çadırlara ilişkin, “Yapılan işlem, benim haberim olmadan yapıldı” savunmasını yaptı. Kınık, “Kızılay, kendi depolarında olan çadırı götürüp bir vatandaşa ya da AHBAP Derneği’ne sattı diye lanse edildiği için, gerçek çarpıtıldığı için kamuoyunda itiraz olmuştur” diye konuştu. Kınık, maaşına yönelik eleştirileri ise “Ben, size, bir yılda afet operasyonlarına giden arabamın ödediği trafik cezası miktarını söyleyeyim; 30 bin lira. Bahsedildiği gibi 5 katı filan maaş yok. Brütü ikili rakamlar.” diye yanıt verdi. Kınık, siyasete gireceği iddiasını ilişkin de "Siyasetin bana göre olmadığını bilerek, yerel yönetimlerde olsam da ayrıldım. Bir daha da dönmeyi düşünmüyorum.” dedi. 

Depremlerin hemen ardından sattığı çadırlarla gündeme gelen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, bugün TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu’nda sunum yaptı.

Kınık, Kızılay’a ait çadır fabrikalarında bugüne kadar üretilen 36 bin 720 olmak üzere toplam 130 bin 271 çadırı deprem bölgesine sevk ettiklerini açıkladı. Çadır fabrikalarında günlük bin 200 çadır üretiminin yapıldığını da kaydeden Kınık, son iki yılda toplam 51 bin 480 çadırın AFAD’a teslim edildiğini belirtti.

Kerem Kınık, sunumunun ardından milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdi. Depremin ilk gününde bölgede olup olmadığına sorulan Kınık, “İlk gün oradaydık.” dedi. Kızılay’ın ekiplerinin deprem bölgelerine hareket saatlerini paylaşan Kınık, “Biz, ilk saatlerde bölgedeydik ve bu elbisemizi de o günden beri çıkarmadık. Çağırdınız için bölgeden buraya geldik.” diye konuştu.

"YAPILAN İŞLEM, BENİM HABERİM OLMADAN YAPILDI"
Kızılay Genel Başkanlığı’na seçimle geldiğini aktaran Kerem Kınık, satılan çadırlarla ilgili ise şunları söyledi:

“Yapılan işlem, benim haberim olmadan yapıldı. Fakat bizler, faaliyet gösterirken yüce Meclis’imizin çıkardığı mevzuatlara uymak durumundayız. Dolayısıyla bir cemiyetin iktisadi teşekkülü zarar edemez. Zarar ederse bu, kurum zararı olarak bize döneceği için ben, Kızılay cemiyeti olarak kendi iktisadi teşekkülümden çadırı para ile alıyorum. AFAD’ın alması da gayet doğal.

"BİZE SORSALARDI ‘GÖNDERMEYİN, KENDİMİZ GÖTÜRÜRÜZ’ DERDİK"
130 bin çadır içinde 2 bin 50 çadır… Kamuoyunda oluşan haklı itiraz, vicdani bir takım yaralanma şu sebepten oluştu. Olayın gerçek boyutu; AHBAP’a çadır alsın diye bağışlanmış olan paralar, yanı çadır şartı ile bağışlanmış olan paralar, AHBAP’ın çadır almak için tedarik noktasında dünyanın en büyük afet çadır üretme kapasitesine sahip olan Kızılay cemiyetine dönmüş. Kızılay cemiyetinin de satış ekibi, bu çadırlar AFAD’a teslim edileceği ve bölgeye gideceği için, -halbuki bu çadırlar Uluslararası Göç Örgütü için üretilmiş ve depoda sevk edilmeyi bekliyor, Göç Örgütü’ne dönüyor arkadaşlar, bölgeye sevk edilecek- AHBAP bunu talep ettiğinde şirketten, AFAD’a teslim edeceğini düşündüğünden bizle istişare etmemişler. Bana, genel müdürümüze sorsalardı biz, ‘Göndermeyin, bizim lojistiğimiz var, kendimiz götürürüz.’ derdik. Sonuç itibariyle 10 Şubat tarihinde verilen çadırlar bölgeye götürülmüş ve kurulmuş.

"BAHSEDİLDİĞİ GİBİ 5 KATI FİLAN MAAŞ YOK. BRÜTÜ İKİLİ RAKAMLAR"
Kerem Kınık, maaşına yönelik iddia ve eleştirilere de şöyle yanıt verdi:

“25 milyar, yıllık, ben ve genel müdürlerim, gelir ve gider tahakkukuna imza atıyoruz. Yapmış olduğumuz iş ve işlemlerden doğan çok sayıda risk var. Örneğin bir beyannameyi geç veriyorsunuz ya da aracınız… Ben, size, bir yılda afet operasyonlarına giden arabamın ödediği trafik cezası miktarını söyleyeyim; 30 bin lira. Kendi makam arabamın. Derneğiz, imtiyazımız yok. EDS’den geçerken ceza ödüyor. Dolayısıyla bir yerden alınan bir ödenti, bahsedildiği gibi 5 katı filan maaş yok. Brütü ikili rakamlar.”

"KAOTİK BİR DURUMA DÖNÜŞÜR"
Kerem Kınık, milletvekillerinin "Neden istifa etmediniz?" sorusunu da "İstifa edersek 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür." diyerek yanıtladı.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum