Li Shangfu'dan iki haftadır haber alınamıyor

Çin'de, eski Dışişleri Bakanının kaybolmasının ardından şimdi de Savunma Bakanı Li Shangfu'dan 2 haftadır haber alınamıyor. Bu kayıplar, ülkede siyasi istikrarsızlık endişelerini artırıyor ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in kabinesindeki azalmaya işaret ediyor. Ancak Çin yönetimi henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Li Shangfu'dan iki haftadır haber alınamıyor
14 Eylül 2023 - 09:55
Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'nun son iki haftadır haber alınamaması, ülkede "siyasi istikrarsızlık" spekülasyonlarını tetikledi. ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Shangfu'nun kaybolmasıyla birlikte Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in kabinesinin "And Then There Were None" adlı romana benzemeye başladığını ifade etti.

Shangfu'nun kaybı, Çin'de siyasi istikrarsızlık spekülasyonlarının arttığı bir döneme denk geldi. Bazı iddialara göre Shangfu görevden alınmış veya gözaltına alınmış olabilir. Son olarak 29 Ağustos'ta Çin-Afrika Forumu'nda görüntülenen Shangfu, o tarihten bu yana herhangi bir resmi toplantıya katılmadı.

ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Shangfu'nun kayıp olduğuna dair ilk ifadeleri sosyal medya üzerinden paylaştı. Emanuel, Eski Dışişleri Bakanı Qin Gang ve roket gücü komutanlarından sonra Savunma Bakanı Shangfu'nun da kayıp olduğuna dikkat çekti ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in kabinesinin "And Then There Were None" adlı romana benzemeye başladığını öne sürdü.

Daha önce Qin Gang da kaybolmuştu. Qin Gang en son 25 Haziran'da Rusya, Vietnam ve Sri Lanka Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmelerde görüntülenmiş, ancak 4 Temmuz'da AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yapacağı görüşme iptal edilmişti. Qin Gang, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry'nin Çin ziyaretleri sırasında da kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Çin'deki bu kayıplar, ülkede artan politik baskı atmosferinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, kayıpların hükümet içindeki farklı gruplar arasındaki çatışmaların bir sonucu olabileceğine dikkat çekerken, Çin yönetimi kayıplarla ilgili herhangi bir açıklama yapmış değil.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum