Mart 2024, "tarihin en sıcak Mart ayı" oldu

İklim Değişikliği Servisi Copernicus'a (C3S) göre Mart 2024, dünya genelinde en sıcak geçen Mart ayı oldu.

Mart 2024, "tarihin en sıcak Mart ayı" oldu
09 Nisan 2024 - 13:28
Sıcaklıklar rekor kırmaya devam ediyor. Mart da en sıcak ay kervanına katıldı. Geçen ay dünya genelinde "en sıcak Mart" olarak kayıtlara geçti. Mart ayı arka arkaya rekor sıcaklıklara ulaşılan 10. ay oldu.

Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), geçtiğimiz ay dünyada "en sıcak Mart ayının" yaşandığını, deniz yüzeyi sıcaklıklarının da yeni bir "şok edici" seviyeye ulaştığını açıkladı. Copernicus'tan yapılan açıklamada, geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 14,14 derece ölçüldüğü belirtildi.

C3S, sanayi öncesi dönem için referans gösterilen 1850-1900 yılları arasındaki Mart ayları ortalama sıcaklıklarından 2023 Mart ayının 1,68 santigrat derece daha sıcak olduğunu tespit etti. Açıklamada, bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece, 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak Mart ayının da 0,10 derece üzerinde olduğu aktarıldı.

Mart ayının arka arkaya rekor sıcaklıklara ulaşılan 10. ay olduğunu belirten İklim Değişikliği Servisi, "şimdiye kadarki en sıcak" ayların Haziran 2023'ten beri devam ettiğini vurguladı. C3S direktör yardımcısı Samantha Burgess, denizlerdeki durumun karadan daha "az şok edici" olmadığını belirterek Şubat ayının ardından Mart ayında da küresel okyanus yüzey sıcaklığı rekorunun kırıldığını ifade etti.

Bu rekorun "inanılmaz derecede sıra dışı" olduğunu belirten Burgess, ısınan okyanusların atmosfere daha fazla nem salmasından dolayı şiddetli rüzgarlar ve kuvvetli yağmurlar gibi giderek düzensizleşen hava koşullarının artışını sürdürmesinin "kuvvetle muhtemel" olduğunu vurguladı. Rusya'nın son yılların en kötü sel felaketiyle sarsılması ve Avustralya, Brezilya ile Fransa'nın bazı bölgelerinin olağanüstü yağışlı bir Mart ayı geçirmesinde bu durumun rol oynadığı düşünülüyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum