Maui Adası'nda orman yangını: 36 can kaybı

ABD'ye bağlı Hawaii Takımadaları'ndan Maui Adası'nda şiddetli rüzgârların körüklediği orman yangınlarında en az 36 kişi hayatını kaybetti; 11 binden fazla turist bölgeden tahliye edildi.

Maui Adası'nda orman yangını: 36 can kaybı
10 Ağustos 2023 - 18:35
ABD'ye bağlı Hawaii Takımadaları'nın en büyüklerinden Maui Adası'ndaki ormanlık alanda çıkan üç büyük yangın sürüyor. Yangınlar nedeniyle Lahaina kasabasında yaşayan en az 36 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı ve maddi hasar meydana geldi. Yerel basına açıklama yapan yetkililer, hastanelerin yangından etkilenenlerle "dolup taştığını" belirtti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, sahil güvenlik ekiplerinin alevlerden kaçmak için suya atlayan ve aralarında 2 çocuğun da bulunduğu 14 kişiyi kurtardığı aktarıldı.

11 binden fazla turist tahliye edildi
Maui Belediye Başkanı Richard Bissen Jr, düzenlediği basın toplantısında, birçok ev ve iş yerinin yangınlar nedeniyle tamamen yıkıldığını ve limandaki teknelerin "ciddi zarar" gördüğünü söyledi. Bissen Jr, Maui'deki hasarın gerçek boyutunu belirlemenin hâlâ zor olduğunu, ölü sayısının artmasından endişe duyduklarını söyledi. Eyaletin ABD senatörlerinden Brian Schatz da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yangınların yol açtığı tahribatın büyük kısmının tarihi Lahaina kasabasında meydana geldiğini ve kasabanın "neredeyse tamamen yandığını" dile getirdi. Hawaii Ulaştırma Bakanlığı Müdürü Ed Sniffen ise 11 binden fazla turistin Maui'den uçakla tahliye edildiğini söyledi.

​​​​​​Biden, yangınlarla mücadele için orduyu görevlendirdi
ABD Başkanı Joe Biden, Hawaii'deki yangınlarla ilgili açıklamasında, Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri'nin arama kurtarma çalışmalarına destek verdiğini söyledi. Biden, Deniz Kuvvetleri'nin de yangınlarla mücadele için "Black Hawk" tipi helikopterleri temin ettiğini de ekledi.

Dora Kasırgası
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS Hawaii Takımadaları'nın güneyinden epey uzak bir mesafeden geçen Dora Kasırgası'nın, Salı günü gece çökerken elektriği kesen, evleri sarsan, yangın söndürme helikopterlerini yere indiren ve saatte 96 km hızdaki şiddetli rüzgarlardan kısmen sorumlu olduğunu söyledi.

13 binden fazla kişi elektriksiz kaldı
Maui'deki itfaiye ekipleri iki bölgede yoğunlaşan yangınlarla mücadele ediyor. Bunlardan biri popüler turizm merkezi Batı Maui, diğeri ise iç kesimlerdeki dağlık bir bölge. Yetkililer, Maui'de yaklaşık 13 bin kişinin elektriksiz kaldığını da açıkladı.

Kaynak: Artı Gerçek


YORUMLAR

  • 0 Yorum