Mısır'da mumyalanmış 2 bin koçbaşı bulundu

Mısır’ın güneyindeki Sohac kentinde bulunan Firavun 2’nci Ramses Tapınağı’nda kazı çalışması yürüten arkeologlar, mumyalanmış 2 bin koçbaşı ile tarihi bir yapıyı ortaya çıkardılar.

Mısır'da mumyalanmış 2 bin koçbaşı bulundu
26 Mart 2023 - 12:06
Eski Mısır Krallığı’nın (M. Ö. 2686-2181) tarihi başkenti olan ve bugün Sohac kenti sınırları içinde yer alan Abidos’ta, 2. Ramses tarafından inşa ettirilen tapınakta ABD ve Mısırlı arkeologların yürüttüğü çalışmalarda yeni keşiflere imza atıldı. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, kazı çalışmaları sonucu Mısır’da Batlamyus Hanedanı (M. Ö. 332-30) dönemine tarihlenen 2 bini aşkın mumyalanmış koçbaşı bulunduğunu açıkladı.

ABD arkeoloji ekibinin başkanı Samih İskender, bu kadar büyük miktarda mumyalanmış koçbaşının, "adak kurbanı olarak kullanılmış olmaları ya da 2. Ramses’in ölümünden sonraki bin yıl boyunca kutsanmaya devam ettiği" şeklinde iki olasılığı akla getirdiğini söyledi. Keşifle birlikte tapınakta Altıncı Hanedan (M. Ö. 2345-1821) dönemine ait, farklı ve benzersiz bir mimari tasarımı olan büyük bir yapı ile tapınağı çevreleyen kuzey duvarının bazı kısımları da ortaya çıkarıldı.

Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri ise söz konusu keşfin, Abidos’taki 2. Ramses Tapınağı’nın tarihine dair önemli detayları ortaya çıkardığını vurguladı. Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı 2020’de de bu tapınakta, başka hayvanlara ait kemik ve iskelet parçalarına ulaşıldığını açıklamıştı.

Kaynak: Diken

YORUMLAR

  • 0 Yorum