MIT: "İnsan emeği şimdilik YZ'den daha ekonomik"

MIT'nin yaptığı araştırmaya göre; insan işgücü şimdilik yapay zekadan daha ekonomik. Goldman Sachs araştırması ise önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zekanın insan işgücünün %25'inin yerini alacağını gösteriyor.

MIT: "İnsan emeği şimdilik YZ'den daha ekonomik"
24 Ocak 2024 - 05:32
Yapay zeka teknolojilerinin, gelecekte insanların geçimlerini nasıl etkileyebileceğine ilişkin çalışmalar sürüyor. Goldman Sachs, yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm işgücü piyasasının %25’ini otomatikleştirebileceğini tahmin ediyor. McKinsey’e göre, 2055’e kadar tüm işlerin neredeyse yarısı yapay zeka odaklı olacak. Pennsylvania Üniversitesi, NYU ve Princeton tarafından düzenlenen bir anket, ChatGPT’nin tek başına işlerin yaklaşık %80’ini etkileyebileceğini ortaya koyuyor.

MIT araştırmacıları da yapay zekanın belirli rolleri yerine getirmesinin ne kadar mümkün olduğunu ve işletmelerin çalışanları yapay zeka teknolojisiyle değiştirme olasılığının ne kadar yüksek olduğunu değerlendirmeye çalıştı. MIT araştırmacıları, yapay zekanın yer değiştirmesi riski altında olduğu belirlenen işlerin çoğunun, aslında en azından "şu anda" otomatikleştirilmesinin ekonomik açıdan faydalı olmadığını buldu. MIT Araştırma Bilimcisi Neil Thompson çalışmaya ilişkin şunları kaydetti: “Yaklaşmakta olan yapay zeka kaynaklı işgücü kaybı, bazı yorumcuların önerdiğinden daha yavaş ve daha az dramatik bir şekilde gerçekleşecek. Son araştırmaların çoğunda olduğu gibi, yapay zekanın görevleri otomatikleştirme konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu bulduk. Ancak bu görevlerin çoğunun henüz otomatikleştirilmesinin çekici olmadığını gösterebildik.”.

Çalışma yalnızca görsel analiz gerektiren işlere, yani bir üretim hattının sonunda ürünleri kalite açısından denetlemek gibi görevleri içeren işlere baktı. Thompson, “Görme görevlerini yerine getirmek için insanlara ödenen ücretlerin yalnızca %23’ünün yapay zekayla otomasyona geçirilmesinin ekonomik açıdan cazip olacağını bulduk. İnsanlar, işlerin bu kısımlarını yapmak için hala daha iyi ekonomik seçimdir.” dedi.

Kaynak: Diken

YORUMLAR

  • 0 Yorum