"MİT tırları" davasında Erdem Gül'e 5 yıl hapis

"MİT tırları" davasında yargılanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezası aldı.

"MİT tırları" davasında Erdem Gül'e 5 yıl hapis
29 Şubat 2024 - 11:19
Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait tırların görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yeniden yargılanan Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında karar çıktı. Gül, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı. Savcının cezalandırılmasını talep ettiği mütalaaya karşı son savunması sorulan Erdem Gül, "Suçlamaları kabul etmiyorum çünkü gazetecilik suç değildir." dedi.

Gül'ün avukatlarından Akın Atalay, "Suçun basın yoluyla işlenmiş olduğu ve davanın Basın Kanunu’nda tanımlanan 4 aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığı göz önüne alınarak düşme kararı verilmesi gerekir." dedi. Son sözü sorulan sanık Erdem Gül, "Beraat etmem gerektiğini düşünüyorum. Gazetecilik ve adalet kazansın." dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Erdem Gül'ü, "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gül, cezasının onanması halinde 2 yıl 6 ay 3 gün hapse girecek. Kararın ardından gazetecilere açıklama yapan Gül, "Dosyada sadece eylem olarak bir tane haber var. Bu ceza direkt habere cezadır." dedi.

"MİT tırları" davasında Can Dündar, Aralık 2020'de "casusluk" ve "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Erdem Gül hakkında "soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek" suçundan açılan dava ise, zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü. Yargıtay'ın bu kararı bozmasının ardından yeniden başlayan yargılamada dosyası ayrılan Erdem Gül hakkında önceki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Gül'ün "terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum