Moldova: "2030'da AB üyesiyiz"

Moldova'nın Avrupa Birliği'ne katılmasını inleyen onbinlerce Moldovalı bir gösterii düzenledi. Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Moldova'nın 2030'a kadar AB üyesi olacağını, Rusya'nınn şantajlarına boyun eğmeyeceklerini söyledi ve Kremlin'i ülkesinin iç işlerine karışmakla suçladı.

Moldova: "2030'da AB üyesiyiz"
22 Mayıs 2023 - 15:50
Moldova'da ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılmasını savunan onbinlerce kişi gösteri düzenledi. Cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun başkent Kişinev'de düzenlediği etkinliğe yaklaşık 75 bin kişi katıldı. "Artık Avrupa'nın kenar mahallesi olmak istemiyoruz." diyen 50 yaşındaki lider, ülkesinin 2030'a kadar AB üyesi olacağını vaat etti. 

Avrupa yanlısı Sandu, "Rusya'nın şantajlarına boyun eğmeyeceğiz." diyerek, bir kez daha Kremlin'i ülkesinin iç işlerine karışmakla suçladı. Gösteriye Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da katıldı. Metsola, Kremlin'in tehditlerine karşı çıkıp ülkelerini destekledikleri kalabalığa teşekkür etti. Etkinliğin ardından Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Metsola, "Avrupa'nın Moldova'yla daha da güçleneceğini" belirtti. 

Ayrıca Moldova hükümetinin AB'nin talep ettiği reformları kademeli olarak hayata geçirdiğini söyleyen Metsola, "Şu ana dek kaydedilen ilerleme epey etkileyici." diye konuştu. AB'nin reform talepleri arasında adalet sisteminin güçlendirilmesi ve yolsuzlukla mücadele yer alıyor. AB, haziranda Ukrayna'yla birlikte Moldova'ya da aday ülke statüsü verildiğini duyurmuştu.

AB üyelik sürecinde, ülkelere aday statüsü verilmesinin ardından, talep edilen şartların yerine getirilmesiyle ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlatılıyor. Ancak müzakerelerin başlaması yıllar sürebiliyor. Sandu, 13 Şubat'taki açıklamasında Rusya'yı ülkesinde darbe planlamakla suçlamıştı. Sandu, Kremlin'in Karadağ, Belarus ve Sırbistan'daki grupları ülkeye sokup hükümet karşıtı protestolarla Kişinev yönetimini devirmeye çalıştığını iddia etmişti.

Moldova lideri ayrıca Kremlin'in muhalefetteki Şor Partisi'ne destek vererek ülkeyi karıştırmaya çalıştığını ileri sürmüştü. Şor Partisi, ülkede sık sık hükümet karşıtı eylemler düzenliyor. Moldova Başbakanı Dorin Recean, nisanda yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkeye girişinin yasaklandığını da duyurmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de 9 Şubat'ta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında, Rusya'nın Moldova'daki mevcut hükümeti devirip, yerine Kremlin yanlısı biri yönetim kurmaya yönelik planlarını tespit ettiklerini öne sürmüştü. Moskova ise iddiaları reddederek, hiçbir şekilde Moldova'nın içişlerine karışmadıklarını savunmuştu. 

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum