Myanmar'daki cuntadan zorunlu askerlik yasası

Myanmar'daki askeri cunta, yeni askerlik yasalarını duyurdu. Yasaya göre, 18-35 yaş arası erkekler ve 18-27 yaş arası kadınlar, 2 yıldan 5 yıla kadar zorunlu askerlik yapacak. Cunta, ülkedeki silahlı direnişle mücadelede zorlandığının üstü kapalı bir itiraf niteliğinde olan bu adımı atarken, ulusal güvenliğin herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Myanmar'daki cuntadan zorunlu askerlik yasası
11 Şubat 2024 - 20:35
Myanmar'da cunta, cumartesi günü yaptığı açıklamada ülkedeki acil durumun devam ettiği koşullarda yeni askerlik yasalarını duyurdu. Devlet medyasına göre, askeri hükümet, ülke genelindeki silahlı isyancılarla mücadele ederken, 18-35 yaş arası erkeklerin ve 18-27 yaş arası kadınların zorunlu askerlik kapsamında iki yıla kadar hizmet vermesini öngören önemli değişikliklere gitti. Bu süre, toplamda 5 yıla kadar uzatılabilecek.

Cunta, silahlı isyancıları kontrol altına almak için savaştığından ve ülkedeki silahlı direnişle başa çıkarken zorlandığından, yeni askerlik kurallarını duyurarak üstü kapalı bir itiraf niteliği taşıdı. Silahlı direniş, 2021'de cunta tarafından Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetine karşı gerçekleştirilen darbenin ardından başlamıştı.

Myanmar cuntası, üç yıldır hükümete karşı çıkan silahlı grupları kontrol altına almakta zorlanıyor. Ekim ayında bir silahlı etnik grup ittifakının başlattığı saldırı, üç ay içinde ülkenin kuzeydoğusundaki geniş bir bölgeyi ele geçirmesine yol açtı. Diğer bölgelerdeki silahlı birlikler de benzer sürpriz saldırılar başlattı.

Myanmar Savunma Bakanlığı'na göre 2021 darbesinden bu yana 14 binden fazla asker ordudan ayrıldı. Cunta, ülke genelinde ulusal askerlik sistemine geçişin gerekliliğini vurgulayarak, askerliğin sadece askerlerin değil, tüm vatandaşların sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Zorunlu askerlik yasasına göre, kaçanlar 3 ila 5 yıl hapis ve para cezasına çarptırılabilir. Devlet memurları ve öğrencilere geçici tecil hakkı tanınabilirken, dini tarikat üyeleri askerlik hizmetinden muaf tutuluyor.

Cunta, ulusal güvenliğin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, askerlik hizmeti yasası kapsamında herkesin gururla hizmet etmesi gerektiğini belirtti. Cumartesi günkü açıklamada daha fazla ayrıntı verilmese de, cunta ilerleyen günlerde gerekli tüzükleri, prosedürleri, duyuruları ve talimatları yayımlayacağını söyledi.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum