PAHO: ''G. Amerika'da dang vakaları üç kat arttı''

PAHO göre, Amerika kıtasındaki dang vakaları bu yılın ilk üç ayında 2023'ün aynı dönemine kıyasla üç kat arttı. Arjantin'de rekor sayıda dang humması vakası görülürken, sinek kovucu bulmak imkansız hale geldi. Hükümet, tedarik sorunları nedeniyle oluşan kovucu krizini çözmeye çalışıyor.

PAHO: ''G. Amerika'da dang vakaları üç kat arttı''
06 Nisan 2024 - 18:14
Arjantin Sağlık Bakanlığı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada ülkede 2024 yılında o güne kadar 163 bin 419 dang humması vakası görüldüğünü ve en yüksek ölüm oranının 80 yaş üstü kişilerde olduğunu, tüm yaş gruplarında ölümler kaydedildiğini bildirdi. Bakanlık, insanlara sinek kovucu kullanarak sinek ısırıklarından kaçınmalarını ve hastalık belirtileri görülmesi durumunda tıbbi yardım almalarını tavsiye etti.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü'ne (PAHO) göre, Amerika kıtasındaki dang vakaları bu yılın ilk üç ayında 2023'ün aynı dönemine kıyasla üç kat arttı. PAHO yetkilileri, Amerika kıtasında görülen bu şiddetli salgından en çok etkilenen ülkelerin Brezilya, Arjantin ve Paraguay olduğunu belirttiler. Bu üç ülkede görülen vakalar, bugüne kadar bildirilen tüm vakaların %98'ini ve virüs kaynaklı ölümlerin %87'sini oluşturuyor.



Güney Amerika ülkesi Arjantin'de dang humması vakalarındaki artış rekor seviyeye yaklaşırken, insanlar sinek kovucu bulmakta zorlanıyor. Dang, sivrisineklerden bulaşan ve bazı durumlarda ölümcül olabilen ya da ciddi hastalıklara yol açabilen bir virüstür. Arjantinliler, sinek kovucu bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirtiyorlar.

Birçok süpermarket ve eczanenin girişinde "sinek kovucu yoktur" yazıları asılı durumda. Bulunabildiği yerlerde, örneğin e-ticaret mağazalarında, sinek kovucunun fiyatları astronomik seviyelere ulaşmış durumda. Hükümet, bu darboğazı çözmek için ilerleyen günlerde adımlar atacaklarını açıkladı. Ancak özellikle başkent Buenos Aires gibi birçok insan, yüzlerce Arjantinliyi etkileyen hastalıkla ilgili endişelerini dile getiriyorlar.

Sinek kovucu tedarikinde sorunlar, Mart ayından itibaren belirgin hale geldi. Arjantin'de sinek kovucu üreten şirketlerden birinin yetkilileri, yaptıkları açıklamada, tedarik sorunlarının bir öngörü hatasından kaynaklandığını ve üretimin aylar sürdüğünü belirtti. Sağlık Bakanı Mario Russo, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada bunun "arz ve talep uyuşmazlığı sorunu" olduğunu ifade etti.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum