Peskov: "Ukrayna'daki operasyon çok zorlayıcı"

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'daki özel operasyonun çok zorlayıcı olduğunu, Rus ordusunun bir savaş yürütmediğini, bunun için yavaş ilerlediğini, bu özel askeri operasyonla altyapıyı ve insanları korumaya çalışarak ilerlediklerini ve cepheden kaçan Rus askerlerin olmadığını ifade etti.

Peskov: "Ukrayna'daki operasyon çok zorlayıcı"
11 Mayıs 2023 - 14:37
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'daki çatışmaların "çok zorlayıcı" olduğunu söyledi. Rus devletine ait haber ajansı TASS'ın aktardığına göre Peskov, Bosna - Hersek'in iki entititesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki ATV kanalına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Özel askeri operasyon devam ediyor. Bu çok zor bir operasyon ve elbette bir yıl içinde belirli hedeflere ulaşıldı. Ukrayna ordusunu epey hırpalamayı başardık. Buradaki çalışmalarımız devam edecek.".

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla başlayan çatışmaları savaş olarak tanımlamayıp, bunlar için "özel askeri operasyon" ifadesini kullanıyor. Peskov, açıklamasında iki terim arasındaki farka değinerek, şunları söyledi: "Peki 'Ruslar neden bu kadar yavaş ilerliyor?' diye sorabilirsiniz. Çünkü Ruslar savaş yürütmüyorlar. Biz bir savaş açmadık. Savaş yürütmek tamamen farklı bir mefhum. Bunda altyapının tamamen yok edilmesi, şehirlerin yerle bir edilmesi söz konusu. Biz bunu yapmıyoruz. Altyapıyı ve insanların hayatlarını korumaya çalışıyoruz.".

Buna ek olarak Kremlin sözcüsü, çatışmaların yoğunlaştığı Donetsk'te yer alan Bahmut'taki duruma da değinerek, şehrin "ele geçirilip kontrol altında tutulacağından şüphe duymadığını" belirtti. Ancak Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırski, Rus birliklerin Bahmut cephesinin bazı bölümlerinde 2 kilometreye kadar geri çekildiğini ileri sürdü. Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin de dün yaptığı açıklamada Rus ordusuna bağlı 72. Mekanize Piyade Tugayı'nın cepheden kaçtığını, bu yüzden savaşçılarının korumasız kaldığını iddia etmişti. Peskov açıklamasında geri çekilme iddialarına dair yorum yapmadı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu baharda gerçekleştirilmesi beklenen kapsamlı karşı saldırı için biraz daha vakte ihtiyacı olduklarını söyledi. elenski, Avrupalı medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Elimizdekilerle ilerleyebilir ve bence başarılı olabiliriz. Fakat çok fazla can kaybederiz. Bence bu kabul edilemez. Bu yüzden beklememiz gerekiyor. Hâlâ biraz daha zamana ihtiyacımız var.". Kiev yönetiminin söz konusu saldırıyı ne zaman ve nerede yapacağı bilinmiyor. Moskova, olası karşı saldırı için Luhansk ve Donetsk'ten Zaporijya ve Herson'a uzanan yaklaşık 1450 kilometrelik bir savunma hattı kurdu.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum