Peynir proteini süngerleriyle altun geri dönüşümü

Bilim insanları, elektronik atıklardan altun geri kazanımı için sürdürülebilir yeni bir yöntem geliştirdi. Peynir üretimi sürecinden elde edilen protein süngerleri, eski bilgisayar anakartlarından altun çıkarma işlemine uygulandı. Bu yöntem ile bir birimlik maliyetle, 50 birimlik altun elde edilebiliyor.

Peynir proteini süngerleriyle altun geri dönüşümü
05 Mart 2024 - 22:08
Bilim insanları, elektronik atıklardan altun geri kazanımını sağlamak için oldukça etkili bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle, her harcanan dolar için 50 dolar değerinde altun elde edilebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, sürdürülebilir ve ticari açıdan uygulanabilir olduğunu savundukları bu yöntemde, elektronik atıklardan değerli metali geri kazanmak için peynir üretimi sürecinin yan ürünü olan protein süngerlerini kullandılar. 

Yapılan çalışmada bilim insanları, sadece 20 eski bilgisayar anakartından 450 miligramlık 22 ayar altun parçasını geri kazanmayı başardılar. Araştırma sonuçları, kaynak malzemelerin tedarik maliyeti ve tüm süreç için enerji maliyetinin, elde edilen altunun değerinden 50 kat daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, altun elde etmek için peynir altı suyu proteinlerini asidik koşullarda yüksek sıcaklıklarda değiştirerek bir protein karışımı oluşturdu. Bu karışımı kurutarak sünger elde ettiler. Araştırmacılar, daha sonra 20 anakarttan metal parçalarını çıkarıp bir asit banyosunda çözdükten sonra altun iyonlarını çekmek için çözeltiye bir protein lifli sünger yerleştirdiler. Altun iyonları, diğer metal iyonlarından daha verimli bir şekilde bu süngere yapışırken, bilim insanları süngeri ısıtarak altun iyonlarını pullara dönüştürdü ve bu pulları eriterek altun parçası haline getirdi.



Advanced Materials akademik dergisinde açıklanan yöntemi kullanarak, 20 bilgisayar anakartından yaklaşık 450 miligramlık parça elde ettiler. Çalışmada külçenin %91'inin altun, geri kalanınınsa bakır olduğu ve bunun da 22 karata karşılık geldiği belirtildi.

Araştırmacılar, tüm süreç için enerji maliyetlerine eklenen kaynak malzemelerin tedarik maliyetlerinin, geri kazanılabilecek altunun değerinden 50 kat daha düşük olduğunu söylüyor.

Çalışmanın yazarlarından ve ETH Zürih'ten Profesör Raffaele Mezzenga yaptığı açıklamada, "En sevdiğim şey, elektronik atıklardan altun elde etmek için bir gıda endüstrisi yan ürünü kullanıyor olmamız... Bundan daha sürdürülebilir bir şey olamaz." dedi.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum