Pfizer, Seagen'i 43 milyar $'a satın aldı

Amerikan ilaç ve biyoteknoloji firması Pfizer, kanser tedavileri geliştiren firma Seagen'i yaklaşık 43 milyar $’a satın aldı.

Pfizer, Seagen'i 43 milyar $'a satın aldı
13 Mart 2023 - 19:29
Amerikan ilaç ve biyoteknoloji firması Pfizer, kanser tedavileri portföyünü genişletmek için Amerikan biyoteknoloji firması Seagen'i yaklaşık 43 milyar $’a satın aldı. Pfizer bu anlaşmayla, 2022'de yaklaşık 2 milyar $ kombine satışa sahip 4 onaylı kanser tedavisini bünyesine katacak. Anlaşmanın 2023 sonu veya 2024 başında tamamlanması bekleniyor.

Pfizer'dan yapılan açıklamada, kanser tedavisi için yenilikçi, güçlendirilmiş monoklonal antikor bazlı tedaviler geliştirmeye ve ticarileştirmeye odaklanan Seagen'in yaklaşık 43 milyar $ işletme değeri için hisse başına 229 $ nakit karşılığında satın alındığı bildirildi. İşlemin her iki şirketin yönetim kurulları tarafından onaylandığı kaydedilen açıklamada, Seagen'in 2030'da Pfizer'ın gelirlerine 10 milyar $’dan fazla katkıda bulunmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, Pfizer'ın metastatik meme kanseri ve prostat kanseri için en çok satan tedaviler de dahil olmak üzere 2022'de 12,1 milyar $ gelir sağlayan, onaylanmış 24 yenilikçi kanser ilacından oluşan bir portföye sahip olduğuna işaret edildi. Ayrıca Seagen ile gerçekleştirilen işlemin, onkoloji alanında Pfizer'in konumunu güçlendirdiği vurgulandı.

Seagen'le yapılan satın alma anlaşması Pfizer'ın en önemli ilaçlarının patent sürelerinin dolması ve Covid-19 ürünlerine olan talebin azaldığı bir döneme denk geldi. Firma 2030 yılına kadar gelirinde beklenen 17 milyar $’lık düşüşün etkisini hafifletmek için yeni anlaşmalar yapma yoluna gitti.

Ancak bazı uzmanlar şirketin güçlü olmasına karşın, Seagen gibi büyük bir şirketi entegre etmesinin birleşme ve satın alma cephesinde duraklamaya neden olabileceği uyarısı yapıyor. Pfizer'in onkoloji tedavileri portföyünde 24 onaylı ilaç bulunuyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum