Rusya: "ABD'nin Ukrayna'daki kaderi hüsran"

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, savaşa müdahil olan ABD'nin Ukrayna'da "Vietnam ve Afganistan'da olduğu gibi hüsran" yaşayacağını söyledi.

Rusya: "ABD'nin Ukrayna'daki kaderi hüsran"
22 Nisan 2024 - 11:14
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna'yı destekleyen ABD'nin "Vietnam ve Afganistan'daki gibi hüsranla" sonuçlanacak "hibrit bir savaşa" doğru ilerlediğini belirtti. Cumartesi günü ABD Temsilciler Meclisi; Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayan 95 milyar $'lık bir yasa paketini her iki partinin de geniş desteğiyle kabul etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, ABD'nin Ukrayna'nın "son Ukraynalıya kadar savaşmasını" istediğinin açık olduğunu söyledi. Zaharova, "Washington'un Rusya'ya karşı hibrit savaşa giderek daha derin bir şekilde dahil olması, Vietnam ve Afganistan'daki gibi aşağılayıcı bir fiyaskoya dönüşecek." dedi. Zaharova Rusya'nın, ABD'nin Ukrayna savaşına daha fazla dahil olma hamlesine "koşulsuz ve kararlı bir yanıt" vereceğini söyledi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns geçen hafta, daha fazla ABD desteği olmadan Ukrayna'nın savaş alanında kaybedebileceği, fakat destek sağlanması halinde Ukrayna ordusunun konumlarını koruyabileceğini söylemişti. ABD, Rusya ile 1000 kilometrelik bir cephe boyunca zorlu bir savaş yürüten Ukrayna'ya Amerikan askeri veya diğer NATO üyesi birliklerini göndermeyeceğini defalarca vurgulamıştı.

Rusya şu anda Ukrayna'nın doğusu ve güney bölgelerinde ülkenin toplam yüzölçümünün yaklaşık %18'ini kontrol ediyor. Kiev'in 2023'teki karşı saldırısının ciddi bir ilerleme sağlamada başarısız olması Rus birliklerinin halihazırdaki pozisyonlarına daha salam tutunmasını sağladı.

Ukrayna aylardır ABD'den daha fazla para ve silah talep ediyor, ancak Rus yetkililer ABD yardımının savaşın nihai gidişatını değiştirmeyeceğini iddia ediyor. Zaharova, sıradan Ukraynalıların "top yemi" olarak zorla katliama yönlendirildiğini, ancak ABD'nin artık Ukrayna'nın Rusya'ya karşı zaferi üzerine bahse girmediğini söyledi. Sözcü Washington'un, Ukrayna'nın ABD başkanlık seçimlerine kadar dayanabilmesini umduğunu söyledi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum