Rusya'da muhalifler, seçimi protesto edecek

Rusya’da halk, başkanlık seçimi için sandık başına gidiyor. Muhalif seçmenler, 15 - 17 Mart tarihlerinde yapılacak seçimi protesto etmeyi planlıyor.

Rusya'da muhalifler, seçimi protesto edecek
14 Mart 2024 - 20:11
Rusya'da başkanlık seçimi süreci başlıyor. Cuma gününden Pazar gününe kadar sürecek olan devlet başkanlığı seçimlerinde, Vladimir Putin'in 6 yıllık dönem için seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Muhalif seçmenler ise "Putin'e karşı öğle vakti" adlı eylemle seçimi protesto etmeye hazırlanıyor.

1999'dan bu yana devlet başkanı olarak iktidarda olan Vladimir Putin, 15 - 17 Mart tarihleri arasında yapılacak seçimi kazanması halinde, Kremlin'de en az 2030 yılına kadar iktidarda kalacak. Bu, 18. yüzyılda Büyük Katerina'dan bu yana herhangi bir Rus liderin iktidarda kaldığından daha uzun bir süre.

Rusya’da geçen ay Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishanede ölen muhalif Aleksey Navalni dul eşi Yulia Navalnaya, devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sembolik bir ders vermesi için seferber olması çağrısında bulundu. Yulia Navalnaya, bu protesto eylemiyle Rus seçmenin şaibeli bir şekilde cezaevinde hayatını kaybeden eşinin son isteğini de yerine getirmiş olacağını ifade etti.

Rus seçmeni özellikle öğle vakti sandık başına çağıran Yulia Navalnaya 'Putin'e karşı öğle vakti' sloganıyla başlatılan eylemle sandık başına gidenlerin iktidara yönelik tepkilerini dile getirmelerini ve ya Rus liderin aleyhinde ya da geçersiz oy vermesini istedi. Yulia Navalnaya, bu protesto eylemiyle Rus seçmenin şaibeli bir şekilde cezaevinde hayatını kaybeden eşinin son isteğini de yerine getirmiş olacağını ifade etti.

"Putin'e karşı öğle vakti" adlı eyleme ölümünden 2 hafta önce Rus muhalif Navalni destek verdiğini duyurmuştu. Yulia Navalnaya, YouTube üzerinden yüklediği görüntü konuşmada, “Seçim sizin, Putin dışında herhangi bir seçmen oy verebilirsiniz. Oy pusulasını tahrip edebilirsiniz, üzerine büyük harflerle ‘Navalni’ yazabilirsiniz. Oy vermenin hiçbir anlamın olduğunu düşünseniz bile, gelip oy verme istasyonunun önünde durabilir ve sonra arkanızı dönüp evinize gidebilirsiniz.” dedi.

Söz konusu eylemi ilk kez gündeme getiren ve yurt dışında yaşayan muhalif Maxim Reznik Meduza isimli internet haber sitesine yaptığı açıklamada, Rus seçmenin sandığa giderek seçimi sabote etmesi çağrısını yinedi. Reznik’in ilk kez Ocak ayında gündeme getirdiği protesto eylemi, Rusya’daki diğer muhalifler tarafından da destekleniyor. Rusya’da bağımsız bir çizgide yayın yapan “Novaya Gazeta” eyleme destek verirken, Navalni’nin son isteğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum