Rusya, VPN servislerini yasaklamayı planlıyor

Kremlin bağlantılı olan Güvenli İnternet Birliği'nin başkanı Yekaterina Mizulina, VNP servislerinin yasaklanması dedikoduları ile ilgili kendisine sorulan soruya: "Evet, muhtemelen bu olacak." dedi. Ruslar, yasaklı bağımsız haber kaynaklarına ve sosyal medya platformlarına girebilmek için VPN servislerini yoğun bir şekilde kullanıyor.

Rusya, VPN servislerini yasaklamayı planlıyor
06 Şubat 2024 - 23:06

Rusya'da Kremlin bağlantılı Güvenli İnternet Birliği'nin başkanı Yekaterina Mizulina, pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkedeki VPN servislerinin "büyük ihtimalle" Mart ayından itibaren yasaklanacağını söyledi. İnternet kullanıcılarının yasaklanan sitelere erişim sağlayabilmesi için hizmet veren VPN servislerinin kullanımı son dönemde keskin bir şekilde artmıştı.

Rus internet kullanıcıları, yasaklanan sosyal medya platformlarına ve bağımsız haber sitelerine erişim için VPN servislerine yönelmişti. Yekaterinburg'da lise öğrencilerinin katıldığı bir konferansta konuşan Mizulina, "Özellikle ücretsiz sunulan VPN servisleri cehenneme açılan bir kapı. Cihazlarınızda büyük bir kara delik oluşturuyorlar" ifadelerini kullandı. Rus hükümetinin VPN servislerini yasaklayacağına ilişkin dedikoduların sorulması üzerine Mizulina, "Evet, muhtemelen bu olacak" diye konuştu.

Daha sonra sözlerine açıklık getiren Mizulina, VPN servislerinin tamamen engellenmesinin "teknik nedenlerden dolayı imkansız" olduğunu, sadece en çok kullanılan servislerin hedef alınacağını söyledi. Mizulina, yetkililerin bu adımla halkı ve kullandığı cihazları korumayı amaçladığını savundu.

Geçen yıl Rus yetkililer, başlattıkları kampanyayla halkı VPN kullanmanın tehlikelerine karşı uyarmış ve bu servislerin kullanıldığı cihazların bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelebileceğini ifade etmişti. Ancak uzmanlar ülkedeki VPN karşıtı kampanyanın bağımsız haber kaynaklarına erişimi güçleştirme hedefi taşıdığını da belirtiyor.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum