Rusya'ya tepki: Ukrayna Noel'in tarihini değiştirdi

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin dün imzaladığı kararla, normalde Rus Ortodoks Kilisesi'yle birlikte 7 Ocak'ta yapılan Noel kutlamasının tarihi değiştirildi.

Rusya'ya tepki: Ukrayna Noel'in tarihini değiştirdi
30 Temmuz 2023 - 19:48

Ukrayna Parlamentosu'nun internet sitesinde kararla ilgili yayımlanan açıklamada, "Kimlikleri için verdikleri amansız ve başarılı mücadele, her Ukraynalının kendi gelenekleri ve bayramlarıyla kendi hayatını yaşama arzusunun bir parçası" dendi. Ayrıca yeni kararın, "Noel kutlamalarının 7 Ocak'ta yapılmasını dayatan Rus mirasından bir kopuş niteliğinde olduğu" da ifade edildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa, Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'den de destek gelmişti. 76 yaşındaki patrik, Ukrayna cephesinde hayatını kaybeden tüm Rus askerlerin günahlarının affedileceğini söylemesiyle de gündem olmuştu. Bunun üzerine Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB), geçen yıl Kirill'i yaptırım listesine almıştı. Ancak AB, Macaristan'ın itirazı üzerine Ortodoks lideri daha sonra listeden çıkarmıştı.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi ve Kremlin yanlısı ayrılıkçılara destek sağlanması nedeniyle 2019'da Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nde bir grup din adamı, Moskova Patrikliği'yle bağların koparılması gerektiğini savunmuştu. 2018'de kurulan kilisenin bu doğrultuda yaptığı resmi talep, 2019'da İstanbul Fener Rum Patrikhanesi tarafından onaylanmış, karar Rus Ortodoks Kilisesi'nden büyük tepki toplamıştı. Ukrayna Ortodoks Kilisesi, geçen yıl da Noel'in 25 Aralık'ta kutlanmasına izin vermişti. Karara ilişkin Kremlin ya da Rus Ortodoks Kilisesi'nden henüz bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum