S&P: "Küresel ekonomi 2023'te %2,7 büyüyebilir"

Standard & Poor's (S&P), keskin bir şekilde yükselen faiz oranlarının tam etkisinin henüz gerçekleşmediğine dikkati çekilerek, ABD ve Avrupa'daki bankacılık stresinin, güvenin ne kadar çabuk aşınabileceğini aktardı.

S&P: "Küresel ekonomi 2023'te %2,7 büyüyebilir"
31 Mart 2023 - 10:06

Standard & Poor's (S&P) yüksek faiz oranlarına işaret ederek, kredi finansman maliyetleri ve varlık fiyatları üzerinde ek baskı oluşabileceği vurgusu yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşuna göre, daha sıkı finansman koşulları birçok ekonomiyi sert inişe yaklaştırabilir.
S&P'nin yayımladığı, yılın ikinci çeyreğine ilişkin küresel kredi koşulları raporunda, küresel kredi kalitesinin aşınmaya devam ettiğine işaret edilerek, ekonomik dayanıklılığın bu yıl şimdiye kadarki not indirimlerinin hızını bir şekilde sınırladığı aktarıldı.

Raporda, yavaşlayan ekonomik büyümenin, yapışkan enflasyonun ve daha sıkı finansman koşullarının krediler üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği ifade edildi. En fazla risk altında tüketim malları, perakende, medya ve gayrimenkul kredilerinin olduğu kaydedilen raporda, S&P'nin temel durum senaryosunda temerrüt oranlarının bu yıl ikiye katlanarak ABD'de yüzde 4'ün üzerine ve Avrupa'da %3,25'e çıkacağının varsayıldığı bildirildi. Raporda, keskin bir şekilde yükselen faiz oranlarının tam etkisinin henüz gerçekleşmediğine dikkati çekilerek, ABD ve Avrupa'daki bankacılık stresinin, güvenin ne kadar çabuk aşınabileceğini hatırlattığı aktarıldı.

Sektördeki gelişmelere yetkililerin hızlı cevabının, daha büyük bir yayılmanın önleneceğini gösterdiği kaydedilen raporda, yüksek faiz oranlarının kredi finansman maliyetlerini ve varlık fiyatlarını daha da zorlamasının olası olduğu vurgulandı. Raporda, tutucu borç verme standartlarıyla birleşen daha sıkı finansman koşullarının birçok ekonomiyi "sert iniş"e yaklaştırabileceğine işaret edilerek, piyasa duyarlılığındaki değişimler veya gizli stresin daha fazla açığa çıkmasının oynaklığı tetikleyebileceği aktarıldı.

Ayrıca raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan ve ABD-Çin gerilimlerinden kaynaklanan jeopolitik risklerin akut kalmaya devam ettiği vurgulandı. Küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,7 olmasının tahmin edildiği bildirilen raporda, ABD'nin %0,7, Euro Bölgesi'nin %0,3, Çin'in %5,5 büyümesinin beklendiği, Birleşik Krallık'ın ise %0,5 küçülmesinin öngörüldüğü belirtildi. Raporda enflasyon beklentilerinin ise 2023 için ABD'de %4,2, Euro Bölgesi'nde %5,9, Çin'de % 2,3 ve Birleşik Krallık'ta %5,8 olduğu ifade edildi.

Kaynak: Ekonomim.com


YORUMLAR

  • 0 Yorum