Shell'den 115 yılın en büyük kârı: 39,9 milyar $

Rusya - Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları, 2022'de birçok petrol şirketinin rekor kar elde etmesini sağladı. Hollanda ve İngiltere merkezli Shell, 2022'de 39,9 milyar $ kar etti. Bu miktar, Shell'in son 115 yıldaki en yüksek kar oranı.

Shell'den 115 yılın en büyük kârı: 39,9 milyar $
03 Şubat 2023 - 07:53
Kâr oranı son bir yılda neredeyse iki kat artan Hollanda ve İngiltere merkezli Shell'in performansı yılın son 3 ayında piyasa beklentilerinin üzerinde kaydedildi. Şirketin 2008 yılındaki 28,4 milyar $'lık kâr rekoru böylece kırılmış oldu. Shell, açıklanan geliriyle Exxon Mobil ile birlikte rekor kârlar elde eden büyük petrol şirketlerinden sonuncusu oldu. Petrol şirketlerinin performansı hayat pahalılığından sıkıntı yaşayan vatandaşların yaşadığı ülkelerde incelemelere tabi tutulmasına neden olmuştu.

Ayrıca 2022'nin son 3 ayında hissedarlarına 6,3 milyar $ ödediğini söyleyen Shell, 4 milyar $'lık hisse geri alımı planladığını belirtti. Bu hamle, yılın başında en üst görevi devralan CEO Wael Sawan'ın, hissedarları ödüllendirmek için Shell'in zenginliklerini kullanmaya öncelik vermeye devam edeceğinin bir işareti olarak değerlendirildi. Shell CEO'su Wael Sawan, "Şirketin değişime ayak uydurabilen portföyünün gücünü ve değişken bir dünyada müşterilerine enerji sağlama kapasitesini kanıtladığını" söyledi ve ekledi: "İkna edici hissedar getirileri sunarken disiplinli kalmayı planlıyoruz.".

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum