Sığıntılar da zam mağduru: Bir kaçak geçiş 2500 $

Dolar kurunun artışı ve zamlardan hem sığıntı kaçaklar hem de kaçakçılar şikayetçi. Bir sığıntı Suriyeli, Suriye'ye gidip gelirken ödedikleri sınırdan kaçak geçiş ücretinin 500 $'dan 2500 $'a çıktığını, sınırdan geçmenin eskisi gibi kolay olmadığını ama profesyonel kaçakçılar sayesinde sınırdan tünelle geçerek yarım saatte Suriye'den Urfa'ya gelebildiklerini söyledi.

Sığıntılar da zam mağduru: Bir kaçak geçiş 2500 $
16 Eylül 2023 - 21:14
Kurabaz Özel Haber

Uzun süredir Türkiye'de yaşayan ve Türkçeyi iyi konuşan bir sığıntı Suriyeli kendisine sorulan sorular üzerine, Türkiye'nin ulaştırma altyapısından şikayetçi olmadıklarını ama Suriye'ye gezmeye, bayram ziyaretine gidip gelirken ya da ilk gelişlerinde kaçakçıların aldığı ücretin 500 dolardan 2500 dolara çıktığını söyledi. Ayrıca zamların ve dolar kurundaki artışın kendileri gibi diğer sığıntıları da fazlaca etkilediğini, “kaçakçıların da bir yerde haklı olduklarını ve yakıta yapılan zamlar, işçi ücretlerindeki artış, tünel kazma maliyetinin artması, yükselen enflasyon yüzünden sınırdan rahatça geçilmesine izin veren görevlilerin rüşvetlerinin artması derken her şey pahalandı.” diyerek durumdan şikayetçi oldu. 

Kaçakçıların da işleri kur farkından zora girmiş durumda. Sınırlardan geçiş hala oldukça kolay olsa da aldıkları risklerle ve bölgedeki güvenlik güçlerinin rütbelilerinin kendi aralarındaki anlaşmazlıkla uğraşmak zorunda kalan kaçakçılar, “sınırdan istenmeyen insan geçirme” fiyatlarına zam yapmak zorunda kalıyorlar. İstenmeyenleri sınırdan geçirip sonra onları istedikleri şehirlerde arzu ettiklere yerlere teslim eden profesyonel kaçakçılar da var. Kaçakçılar şimdilik sınır duvarının ya da telinin altından istenmeyen insan geçirecekleri noktalarda tünel kazıyorlar. Meksika – Pakistan hattında ülkece yol almaya devam ederken, kaçakçılar ilerleyen zamanlarda gerçek bir geçiş noktası olarak kullanacakları iki ucu sınırın iki tarafındaki evlere çıkan tüneller de inşa edebilirler. Tabi bu inşaatın maliyeti epey fazla olabilir. Onun yerine hem sığıntılar hem de kaçakcılar hala iyi bir seçenek olan ellerini kollarını sallaya sallaya koşarak sınırdan geçmeyi tercih ediyorlar.

Kendisi de kaçakçıların kurmuş olduğu ağ ile 5 yıl önce Türkiye'ye gelen sığıntı Suriyelilerden biri, "Geçiş yerimiz Resulayn. Kaçakçılar eskiden 500 dolar alıyordu, şimdi fiyat 2500 dolara çıktı. Kaçakçılar sınırdaki duvarın ya da telin altından 2,5 - 3 metre tünel kazıyorlar. Biz de oradan geçiyoruz. Sadece o kazdıkları tünelden geçirip, orada bırakıyorlar bizi. 5 sene önce daha rahattı. Rahat rahat, elimizi kolumuzu sallaya sallaya geçiyorduk. Akşam 19:30'da Suriye’deyiz, 20:00'da Urfa’da. En fazla 1 saate Türkiye'ye geçiyordum. Şimdi zor, hem de pahalı. Şimdi silahlı Türk askeri var. Silahları var ama sınırdan geçerken bizi görmüyorlar. Tayyip Erdoğan'ı vallahi çok seviyoruz. Erdoğan çok iyi, çok adaletli." dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum