SIPRI: ''Küresel askeri harcamalar rekor seviyede''

SIPRI'nin 2023 raporuna göre, küresel askeri harcamalar rekor seviyelere ulaştı. Son on dokuz yılda sürekli bir artış trendi gözlemlenirken, özellikle Ukrayna savaşı ve Asya ile Orta Doğu'daki gerilimler bu artışı tetikledi. Türkiye'nin askeri harcamaları %37 artışla 15,8 milyar dolara çıkarak 22. sıraya yükseldi.

SIPRI: ''Küresel askeri harcamalar rekor seviyede''
22 Nisan 2024 - 21:40
Küresel askeri harcamalar, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan 2023 raporuna göre rekor seviyelere çıktı. Son on dokuz yıl boyunca, dünya genelinde askeri harcamalarda sürekli bir artış trendi gözlendi. Özellikle Ukrayna savaşı ve Asya ile Orta Doğu'daki gerilimler son üç yılda kaydedilen artışları ön plana çıkardı. 2023 yılına ait SIPRI raporuna göre, küresel askeri harcamalar önceki yıla göre %6,8 artarak 2 trilyon 443 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, 2023 yılında askeri harcamalarını bir önceki yıla göre %37 artırarak 15,8 milyar dolara çıkardı. Bu artışla birlikte, Türkiye küresel sıralamada bir basamak yükselerek 22. sıraya yerleşti. Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'na (GSYİH) oranla askeri harcamaları %1,5'ini oluştururken, küresel askeri harcamalardaki payı %0,6 olarak kaydedildi.

ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, 2023 yılında dünyanın askeri harcamalarının %61'ini gerçekleştirerek en yüksek harcamayı yapan ülkeler oldu. ABD'nin harcamaları %2,3 artışla 916 milyar dolara yükselirken, Çin'in harcamaları %6 artarak 296 milyar dolara ulaştı.

Raporda, Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da askeri harcamaların büyük oranda arttığı belirtildi. Özellikle Ukrayna'da devam eden savaşın ekonomi üzerindeki etkisiyle Ukrayna'nın askeri harcamaları 64,8 milyar dolara ulaşarak ülkenin GSYİH'sinin %37'sini oluşturduğu vurgulandı. Ayrıca, İsrail ve İran gibi diğer Orta Doğu ülkelerinin de harcamalarında önemli artışlar kaydedildiği ifade edildi.

Kaynak: ABC Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum