Soğuk savaş sonrası en büyük NATO tatbikatı

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana NATO'nun gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikatlar serisine İsveç de katılarak önemli bir rol üstlendi. İsveç Silahlı Kuvvetleri, ittifakın tatbikatlarına asker, helikopter ve savaş uçakları dahil olmak üzere önemli askeri varlıklarıyla katkıda bulundu.

Soğuk savaş sonrası en büyük NATO tatbikatı
05 Mart 2024 - 20:20
NATO, savaşın devam ettiği Ukrayna'nın sınır komşusu Polonya'da soğuk savaşın sonra erdiği 1989 yılından bu yana gerçekleşen en büyük tatbikatı yapıyor. Planlaması 3 yıl önce yapılan tatbikat, 22 ocak tarihinde ABD, Kanada ve ingiltere'den kuvvetlerin Avrupa Kıtasına gelmesiyle birlikte başlayan Steadfast Defender 2024, Türkçe adıyla Sarsılmaz Savunma 2024 tatbikatında 6 hafta geride kaldı. Tatbikat, NATO'nun kurucu metni olan Washington Antlaşması'nın 5inci maddesi çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Tatbikata ağırlıklı olarak deniz ve kara unsurları katılıyor.

31 NATO üyesi ülkeden, yaklaşık 90 bin askerin katıldığı tatbikatta, 80 Savaş Uçağı, 1100 Zırhlı Araç, 55 muhrip gemisi yer alıyor. Müttefikler, üçüncü bir ülke tarafından olası bir saldırıya eşzamanlı verecekleri yanıtı test ediyor. Bu hafta Polonya ayağı gerçekleştirilien tatbikata Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler katıldı. 130 gün sürecek tatbikat 10 Mayıs'ta sona erecek. Bu süre boyunca toplam 10 ulusal ve bölgesel tatbikat gerçekleştirilecek.

Kaynak: NTV

YORUMLAR

  • 0 Yorum