TCG Anadolu pazartesi günü teslim edilecek

Türkiye'nin ilk uçak gemisi olması planlanan TCG Anadolu amfibik hücum gemisinin inşası tamamlandı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir TCG Anadolu'nun, pazartesi günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceğini açıkladı.

TCG Anadolu pazartesi günü teslim edilecek
06 Nisan 2023 - 20:03
2014'te yapımına başlanan 232 metre uzunluğundaki gemi hizmete giriyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: ''Kablosundan vanasına kadar çok sayıda aklınızın alamayacağız kadar sistem var. Pazartesi günü TCG Anadolu Gemisi'ni deniz kuvvetlerine teslim töreni yapacağız. Bu projelerle yerli savunma sanayini kalkındırmakla kalmıyoruz, ülkemize korkunç maddi kazanımlar sağlıyoruz. Böyle iddialı rakamlarla proje yaptıklarında yurt dışına ihraç oranları ortaya çıktığında oradaki marjlarını artırabiliyorlar.''

Geminin teknik özellikleri
Gemi boyu ve genişliği: 232 m
Genişlik: 32 m
Azami yükseklik: 58 m
Maksimum sürat: 21 knots
Hareket siası: 9.000 mil
Ağır yük garajı: 1.410 m²
Hafif yük garajı: 1.880 m²
Gemi havuzu: 1.165 m²
Hangar: 900 m²
Uçuş güvertesi: 5.440 m²
Savaş uçağı kapasitesi: 6 adet savaş uçağı
Taarruz helikopteri kapasitesi: 10 adete kadar Bell AH-1 Cobra
Ayrıca: 8 adet nakliye, 2 adet Seahawk helikopter
İnsansız hava aracı kapasitesi: 10 adet TB-3 ve diğer sürümler



Anadolu, 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak. Anadolu gemisinde görev alması için ilerleyen zamanlarda kısa kalkış, dikey iniş yapabilen Lockheed Martin F-35B modeli veya alternatif bir uçağın sipariş edilmesi de planlanmaktadır.



Çok amaçlı amfibi hücum gemisi maksadı ile kullanılacak olan gemi, 1.400 kişiyi taşıyabilecek kapasitededir. Bir amfibi taburunu iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartma yapabilecektir. Yedi yüz kişilik amfibi gücü dışında sekiz deniz çıkarma aracını bulundurabilecek Anadolu gemisi içinde ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az otuz yatak kapasiteli askerî hastaneye sahip olacak. Gemi barış zamanında bir hastane gemisi veya erzak (yardım) taşımada kullanılabilir.

Türk Deniz Kuvvetleri, İspanyada Juan Carlos gemisindeki gibi saf savaş durumunda gemiyi, uçak gemisi olarak kullanabilir. 25 adet AV-8B&F-35B + 6 uçuş güvertesi park yeri olarak taşıyabilme kapasitesine sahip. TB3 ve Kızılelma'nın TCG Anadolu'da görev alacakları belirtiliyor.

Kaynak: SonDakika

YORUMLAR

  • 0 Yorum