Türk askeri, Libya'da 2 yıl daha görev yapacak

Türkiye’nin Libya’da asker bulundurması için 2 Ocak 2020’de çıkan Libya Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak iki yıl süreyle bir kez daha uzatıldı.

Türk askeri, Libya'da 2 yıl daha görev yapacak
30 Kasım 2023 - 20:07
Libya tezkeresi olarak da anılan Türk askerinin Libya’daki görev süresine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece Türk askerinin Libya’daki görev süresi 24 ay daha uzatıldı.

Tezkerenin gerekçesinde Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik tehditlere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almakla yükümlü olduğu vurgulandı. Tezkerede, Libya'da gayrimeşru silahlı gruplar ve terör örgütleri olduğu hatırlatıldı.Kitlesel göç ve terör gibi muhtemel risklere karşı milli güvenliğin sağlanması için bölgede Türk Askeri'nin varlığının gerekli olduğunun altı çizildi.

"Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile daha da gelişen iki ülke arasındaki tarihi, siyasi ve ekonomik köklü ilişkiler dikkate alındığında, Libya'da ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin devamı ile bu sürecin sonucunda barışın tesisi ve istikrarın sağlanması, Türkiye açısından büyük öneme haiz olduğu" belirtilen tezkerede, Türkiye'nin, bu kapsamda Libya ile imzalanan ve yürürlüğe giren Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası kapsamında Libya'nın güvenliğine katkı sağlayacak eğitim ve danışmanlık desteğine devam ettiği belirtildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum