Türkiye'deki YZ firmalarının sayısı 1195'e yükseldi

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye'deki yapay zeka ve robot teknolojilerinin yükselişi ile uluslararası rekabetin ele alındığı bir raporu paylaştı. Türkiye'nin yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların belirlendiği raporda, İTO Başkanı Şekib Avdagiç üniversitelerde yapay zeka ve robotik alanında daha kapsamlı bölümler açılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'deki YZ firmalarının sayısı 1195'e yükseldi
07 Mayıs 2024 - 23:28
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yapılan bir açıklamada, İTOSAM'ın "Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zeka, Robotlar ve Gelişen Ülkeler" başlıklı yeni raporunun sonuçları paylaşıldı.

Raporda, akıllı otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle ortaya çıkan dönüşümler ve uluslararası rekabet ortamı detaylı bir şekilde ele alındı. İTOSAM araştırmacıları, Türkiye'de yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısının 2000 yılında 5 iken, 2023'te 1012'ye ve 2024'te ise 1195'e yükseldiğini tespit etti.

Raporda, yapay zeka kapsamına giren makine öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayar görüşü, sinir ağları, doğal dil işleme, pekiştirmeli öğrenme ve otonom mobil robotlar gibi kavramlar değerlendirildi.

Türkiye, dünya genelinde en fazla robot stokuna sahip 18. ülke olarak belirlendi. Endüstriyel robot stokunun 2025'te yıllık ortalama %10 artarak 5 milyon 227 bine ulaşması bekleniyor.

Raporda, Türkiye'de yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların en yoğun olduğu sektörler de belirlendi. Bilgi teknolojileri ve hizmetleri, yazılım geliştirme, medya, eğitim, sağlık, işletme danışmanlığı ve hizmetleri, endüstriyel otomasyon, finansal hizmetler, araştırma hizmetleri ve biyoteknoloji sektörleri, yapay zekayı en çok kullanan ilk 10 sektör olarak sıralandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yapay zeka uygulamalarında ve robotikte yetişmiş insan gücünün üniversitelerde daha kapsamlı ve etkili bölümler açılarak Türkiye'de tutulması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, Türkiye'nin kendi yapay zeka uygulamalarını geliştirmesi için üniversitelerde yeni bölümler açılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, İTO'nun iştiraki Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nde yapay zeka uygulamaları yapan girişimcilere destek verdiklerini de açıkladı.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum