Türkiye'nin ilk yüzer GES santrali Elazığ'da kuruldu

Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerji santrali, Elazığ Keban Barajı Gölü yüzeyine kuruldu. Güneş Enerji Santrali yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat (kWh) elektrik üretilecek.

Türkiye'nin ilk yüzer GES santrali Elazığ'da kuruldu
26 Mart 2024 - 22:04
Türkiye’nin en yüksek ikinci barajının yüzeyi, yüzlerce panelle donatılarak su üstünde enerji üretiyor. Kuzova Yüzer Güneş Enerji Santrali Elazığ’ın Keban Barajı’nda faaliyete başladı. Yüzer GES Projesi karasal GES’lere göre %10 daha verimli çalışıyor. Panellerin sudan yüksekliği ortalama 75-80 santimetre. Suyla teması %75 daha az. Sistem çevreci özelliğiyle de dikkat çekiyor.

"Küresel ısınmanın etkileri azalacak" 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı proje için: “Bu temiz bir enerji her şeyden evvel atıl durumda olan su rezerv varlığını kullanarak karadaki güneş enerji sistemi için gerekli olan alan ihtiyacı karşılamış olacaksınız, ülkemizin su rezervi varlığı bunu yapmak için son derece yeterli. İklim değişikliğimden etkilenecek ülke olarak suyun buharlaşmasını engelleyecek şekilde etkiye sahip olacak” diye konuştu.

"Maliyetten tasarruf sağlayacak" 
Sisteme başarılı bir şekilde elektrik vermeye başladığını belirten Yumaklı, “ %40’a kadar üreticilerimizin çiftçilerimizin enerji maliyeti ve diğer maliyetlerden de tasarruf edilebileceğini söylememiz mümkün.” dedi.

Kaynak: Habertürk

YORUMLAR

  • 0 Yorum