Uber taksileri, Türkiye'de hizmete devam edecek

Yargıtay, Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devam etmesine, şirketin "Uber XL" isimli araçlarla verdiği hizmetin ise durdurulmasına hükmetti.

Uber taksileri, Türkiye'de hizmete devam edecek
06 Haziran 2023 - 22:33
Yargıtay, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin Uber'in XL araçlarla faaliyetlerinin kaldırılmasına, Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devam etmesine ilişkin kararını onadı. Uber'den yapılan açıklamada Uber uygulamasına veya Uber taksi hizmetine herhangi bir engelleme getirilmediği kaydedildi.

İstanbul'da 2014'te kullanılmaya başlanan ve Türkiye'de 5 milyon kullanıcı tarafından hizmet alınan Uber'le ilgili İstanbul'daki taksiciler adına Birleşik Taksiciler Derneği, Sınırlı Sorumlu Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi ile İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yetkililerince, İstanbul 10, 11 ve 16. asliye ticaret mahkemelerinde, Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talepli "haksız rekabet" davası açıldı.

Ticaret mahkemelerinde görülen bu davalarda, Uber'in internet sitesine ve mobil uygulamaya erişimle buralardan sunulan "Uber XL" isimli araçlarda hizmetin sunulmasının haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle engellenmesine karar verildi. Tarafların söz konusu kararlara itirazı üzerine, dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi'nde (istinaf) ele alındı.

Yerel mahkemelerin kararını kaldırarak yeniden hüküm kuran istinaf, "Uber XL" isimli araçlarda hizmet sunulmasının haksız rekabet oluşturduğunu değerlendirdi. Bu araçlarla yapılan faaliyetlerin durdurulmasına karar veren istinaf, mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden Uber'in taksi hizmetlerinin ise devamına hükmetti.

Tarafların karara itiraz etmesi üzerine, dosyanın temyiz incelemesi Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını kısmen kabul eden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi'nin kararını onadı. Yargıtay bu kararla, Uber'in Türkiye'deki taksi hizmetinin devamı için son kararı vermiş oldu.

Kaynak: NTV

YORUMLAR

  • 0 Yorum