Ukrayna yeniden elektrik ihracatı yapabilecek

Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik uzun ve kasıtlı saldırısına geçen Ekim ayında başlamıştı. Kış aylarında kasaba ve şehirleri karanlıkta bırakarak elektrik kesintilerine ve planlı elektrik kesintilerine yol açmıştı. Ukrayna elektrik ihracatını durdurmak zorunda kalmıştı. Ancak, şimdi fazla elektriğini tekrar satabilecek.

Ukrayna yeniden elektrik ihracatı yapabilecek
08 Nisan 2023 - 20:39
Kırım Yarımadası ile Rus ana karasını bağlayan Kerç Köprüsü havaya uçurulduğunda, takvimler Ekim 2022'yi gösteriyordu. Vladimir Putin'in en prestijli projesindeki patlama, Rus işgalcilerin keskin bir taktik değişikliğe gitmesine neden oldu.

Rus ordusu, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik uzun ve kasıtlı füze saldırılarına başladı. Kış aylarında kasaba ve şehirleri karanlıkta bırakan Rus güçleri, planlı kesintilere yol açtı. Yaşananlarla birlikte Ukrayna elektrik ihracatını durdurmak zorunda kaldı. Ancak, şimdi fazla elektriğini tekrar satabilecek.

Halushchenko: "En zor kış geride kaldı"
Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko, ihracata yetki veren bir yürütme emri imzaladı, yerel müşterilere öncelik verileceği belirtildi. Sistemin yaklaşık iki aydır ekstra kapasite ürettiğini ve Ukraynalıların kısıtlamalarla karşılaşmadığını kaydeden bakan Haluschenko, en zor kışın geride kaldığının da altını çizdi.

"Bir sonraki adım, tahrip olup zarar görmüş enerji altyapısının gereken yeniden inşası için ek finansal kaynakları çekmemizi sağlayacak elektrik ihracatına başlamak."

Bakan ayrıca, sistemi eski haline getirmek için mühendislerin ve uluslararası ortakların 'muazzam çalışmalarına' övgüde bulundu.

Saldırı tehdidi bitmiş değil
Ülkenin dört bir yanında yaşayan Ukrayna'lılar BBC'ye verdikleri demeçte, güç kaynaklarının daha güvenilir hale geldiğini ifade etti. Dnipro'dan genç bir anne olan Inna Shtanko: "Şehir değişti. Sonunda, sokak lambaları yeniden yanıyor ve artık şehrin sokaklarında yürümek korkutucu değil" dedi.

Ancak ülkenin elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo, Ukrayna'nın Rus saldırılarının duracağına güvenemeyeceği konusunda uyarıyor. Ukrenergo Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın savaş sırasında şimdiye kadar enerji tesislerine 1200'den fazla füze ve insansız hava aracı fırlattığını açıkladı. Şirket, saldırıyı bir Avrupa ülkesinin enerji sistemini yok etmeye yönelik en büyük girişim olarak nitelendirdi.

Ukraynalıların yaşam savaşı
Bu kış Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirlerde bazı siviller, elektrik kesintileri ve dondurucu soğuklar karşısında hayatta kalma mücadelesi verirken, ''dayanıklılık merkezleri'' olarak bilinen tesisleri kullanmak zorunda kaldı. Merkezler, halka yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçların yanı sıra güç ve ısı da sağlıyordu.

Rusya'nın enerji altyapısını hedef almaya başlamasından bu yana Ukrayna'nın termik ve hidroelektrik santrallerinin her biri zarar gördü. Kiev yönetimi, Rusyanın elinde bulunan Zaporijya'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin kontrolünü de kaybetti.

Haziran 2022'de Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana ana enerji ihracat pazarı olan AB'ye elektrik ihracatından yıl sonuna kadar 1,5 milyar Avro (1,33 milyar £) getirmeyi umduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Milliyet


YORUMLAR

  • 0 Yorum