Ukraynalı pilotlar, F-16 eğitimi almaya başladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmeye başlandığını duyurdu. Danimarka ve Hollanda'dan F-16 alacak olan Ukrayna'nın eline yıl sonuna kadar 6 adet F-16 geçmesi bekleniyor.

Ukraynalı pilotlar, F-16 eğitimi almaya başladı
21 Ağustos 2023 - 20:12
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, dün yaptığı açıklamada Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını kullanmak için eğitime başladığını duyurdu. Ukraynalı Bakan, eğitimin en az 6 ay süreceğini ama daha uzun zaman alırsa buna da şaşılmaması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Reznikov, mühendis ve teknisyenlerin eğitilmesinin de en az 6 ay süreceği uyarısında bulundu.

Ukrayna, Şubat 2022'de ülkeyi işgal eden Rusya'nın hava üstünlüğüne karşı koyabilmek için uzun süredir ABD yapımı modern teçhizatlarla donatılmış savaş uçaklarını istiyor. Ukrayna'ya F-16 tedariki amacıyla Hollanda ve Danimarka'nın öncülüğündeki ülkeler, Ukraynalı pilotları NATO'da yaygın kullanılan ABD yapımı F-16 savaş uçakları için eğitmeyi Mayıs'ta kabul etmişti.

Hollanda ile Danimarka, son zamanlarda Ukraynalı pilotların F-16 kullanımı için eğitilmeleri ve Rusya'nın hava üstünlüğüne karşı koymalarına yardımcı olacak jetlerin teslimi için uluslararası girişimlere öncülük ediyor. Danimarka ve Hollanda Pazar günü yaptıkları açıklamalarda Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı verme vaadinde bulunmuştu.

Danimarka ve Hollanda göndereceği jetlerden 6’sının yılbaşına doğru teslim edilmesi beklenirken, F-16'ların üreticisi ABD, geçen hafta bu transfere resmen yeşil ışık yakmıştı. Danimarka, Ukrayna’ya toplamda 19 savaş uçağı vermeyi planlıyor. Hava filosunda toplam 42 savaş uçağı olan ve filosunu F-35'lerle yenilemeyi planlayan Hollanda ise Ukrayna'ya kaç adet F-16 vereceği konusuna şu ana kadar açıklık getirmiş değil.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum