Üniversite ikinci öğretim harçlarına %63,72 zam

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 2. öğretim harçlarına %63,72 oranında zam yapıldı; üniversite 1. öğretim harçlarında ise öğrenciler harç ödemelerinden muaf tutulmaya devam edecek.

Üniversite ikinci öğretim harçlarına %63,72 zam
15 Temmuz 2023 - 20:05
Bir yandan üniversite sınav sonuçları beklenirken, diğer yandan üniversite harç ücretleri ile ilgili Resmi Gazetede yeni bir karar yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite birinci öğretim öğrencileri harç ödemelerinden muaf tutulmaya devam edecek.

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşım:

"Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek iddiası doğru değildir. Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir."


YÖK duyurdu
YÖK'ten yapılan açıklamada ise, Resmi Gazete'de yer alan kararın geçen yıl da yer aldığı belirtiliyor. YÖK konuyla ilgili, "Maddede belirtilen öğrencilerin ödemeleri gereken ücretler devlet tarafından karşılanmaya devam edecektir" açıklamasında bulundu.
Karar'da yer alan 1. maddenin 3. fıkrası şu şekilde:

"2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 3'üncü ve 10'uncu maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır. Bu fıkra kapsamında 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarlar' %40 artırımlı olarak ödenir."


2023-2024 üniversite harç ücretleri
Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, üniversitelerde öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretlerinde düzenleme yapıldı. Buna göre örgün eğitim saatlerinin dışında kalan sürelerde yani çoğunlukla akşam saatlerinde öğrenim gören ikinci öğretimlerin ödediği öğrenim ücretlerinde %63,72’lük artışa gidildi. Birinci öğretimde öğrenim süresini aşmayanlar, yani okulu uzatmayanlar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da harç ücreti ödemeyecek.

En yüksek ücret Plotaj Bölümü'nde
Üniversite öğrencilerinin, öğrenim ücretleriyle ilgili açıklanan karar beraberinde pek çok değişiklik getirdi. İkinci öğretimlerin ödeyeceği öğrenim ücretleri artırıldı. Buna göre ikinci öğretimlerde en yüksek öğrenim ücreti 11 bin 368 lira ile Havacılık ve Uzay Bilimleri, sivil havacılık ile pilotaj öğrencileri için oldu. 2 bin 49 lira olan en düşük harç ücreti ise Maliye, Turizm Otelcilik, Sağlık Hizmetleri, Adalet, Ulaştırma, Gıda ve Tarım bölümlerinde eğitim veren Meslek Yüksekokulu öğrencileri için belirlendi. Karara göre Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi’ne (AUÖF) kayıtlı öğrencilerden açık öğretim programına kayıtlı olanlar yine öğrenim ücreti ödemeyecek. Uzaktan öğretim programına kayıtlı olanlar bin 907 lira ödeyecek.

Kaynak: Hürriyet

YORUMLAR

  • 0 Yorum