Toplumsal Paranoya - Türkiye'de Paranoid Ethos (Kitap İncelemesi)

TOPLUMSAL PARANOYA - TÜRKİYE'DE PARANOİD ETHOS
“Türkiye’de farklı düzlemlerde karşımıza çıktığı için kolaylıkla fark edilemeyen veya tüm boyutlarıyla değerlendirilemeyen ahlaki bir açmaz, toplumsal dayanışmayı derinlemesine etkiliyor.”
Murat Önderman

Yazarın yukarıdaki cümlesi Türkiye'de Paranoid Ethos ismiyle basılan kitabının önsözünden. Yazara göre bu ahlaki açmazı destekleyen birçok etken var. Bu etkenlerden bazıları kolektivizm, tekilcilik (particularism), komüniteryanizm, holistik anlayış, iktidar boşluğu şeklinde sıralanabilir. Yazarın ifadesiyle kuvvetli bireysellik vurgusuna sahip paranoya kavramı bazı zorluklarla karşılaşmayı gerektirse de sosyo-kültürel bir zeminde ele alınmış. Kitabın vurucu taraflarından biri bu.

Toplumumuzda siyasi planda, kültürel anlamda ve bireysel ilişkilerde etkili olan paranoya halinin ancak kolektivist-otoriter bakış açısının zayıflamasıyla etkisizleştirilebileceğini söyleyen yazar, kitabın sonunda çözüm olarak Nietzscheyan bir çoğulcu demokrasi anlayışı öneriyor. Kitapta dikkat çekilen problem ve sebeplerinin daha iyi anlaşılabilmesi için kitaptan yapacağımız bir alıntıyla ve bu alıntıdaki şeref kültürünün toplumumuzdaki yansımalarına vereceğimiz örneklerle devam edelim.

Yazının tamamı için: https://www.facebook.com/permalink.ph...

Nizamettin Hayyam Vural Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/Nizamettin-Hayyam-Vural-202496370242958/

Proje99 Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/Proje99-898679113630664/

Proje99 Instagram Sayfası: https://www.instagram.com/projedoksandokuz/

YORUMLAR

  • 0 Yorum