Vietnam'da 2 bin yıllık müzik aleti keşfedildi

Vietnam'da Mekong Nehri kıyısında bulunan bir bölgede 2 bin yıllık enstrüman bulundu. Kordofon olarak adlandırılan, 35 cm boyunda bir geyik boynuzundan oluşturulmuş enstrümanın günümüze kadar Güneydoğu Asya'da keşfedilen en eski enstrüman olabileceği düşünülüyor.

Vietnam'da 2 bin yıllık müzik aleti keşfedildi
24 Şubat 2023 - 17:19
Vietnam'da keşfedilen bir geyik boynuzu, Güneydoğu Asya'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski telli çalgılardan biri olabilir. Mekong Nehri kıyısındaki bir bölgede keşfedilen 2 bin yıllık enstrümanın, tek telli bir arp gibi göründüğü düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu ilginç buluntunun Vietnam'da insanların bugün halen çaldığı karmaşık müzik enstrümanlarının atası olabileceği görüşünde. Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Vietnam'daki Long An Müzesi'nden arkeologlar, eski Vietnam'ın müzik kültürünü daha iyi anlamak için bölgede bulunan 600'den fazla kemik eseri inceledi. 

Eserler, Vietnam'ın Long An eyaletindeki Gò Ô Chùa arkeolojik alanında gün yüzüne çıkarıldı. Bunlarla birlikte üç özdeş bronz çan da bulundu. Araştırmacılar bunların büyük olasılıkla bir cenaze töreninin parçası olduğunu belirtiyor.

Hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan analize göre, geyik boynuzundan yapılan bu enstrüman, bölgenin bilinen en eski müzik aletleri olan taş perküsyonlarla daha modern enstrümanlar arasındaki boşluğu dolduruyor.

35 santimetre uzunluğunda bir geyik boynuzu parçasından oluşan enstrümanın bir ucunda delik yer alıyor. Araştırmacılar bu deliğin, tıpkı gitarda ve diğer enstrümanlarda teli akort etmek için kullanılan bir çivinin yuvası olduğunu ifade ediyor. 

Ekip, bu telli çalgıyı kordofon olarak adlandırdı. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacı Fredeliza Campos, "Kordofon, Güneydoğu Asya'daki bu tür çalgıların en eski örneklerinden biri." diye konuştu.

Bu arada ekip, geyik boynuzunun başka amaçlar için kullanılmış olma ihtimalini de değerlendirdi. Ancak Campos, "Kullanımı için başka hiçbir açıklama mantıklı gelmiyor. Bölgenin bilinen en eski müzik aletleri olan taş perküsyonlara litofon deniyor. Kordofon, bunlar ve daha modern enstrümanlar arasındaki boşluğu dolduruyor." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Independent Türkçe 

YORUMLAR

  • 0 Yorum