Warner Bros.: "5. Matrix filmini geliştiriyoruz"

Warner Bros. 5. Matrix filminin geliştirilmekte olduğunu duyurdu. Filmi, Marslı'nın (The Martian) senaristi Drew Goddard yönetecek. Öte yandan, son filmdeki başarısızlığa rağmen Matrix serisinin devam ettirilmeye çalışılması birçok hayran tarafından eleştirildi.

Warner Bros.: "5. Matrix filmini geliştiriyoruz"
04 Nisan 2024 - 12:24

Warner Bros. Matrix'e geri dönüyor... Stüdyo 5. Matrix filminin geliştirilmekte olduğunu duyurdu. Bu, Lana ve Lily Wachowski'nin yönetmen olarak yer almayacağı ilk film olacak. Bunun yerine, Marslı'nın (The Martian) senaristi Drew Goddard, yönetmen koltuğunda oturacak. Goddard aynı zamanda senaryoyu kaleme alacak ve Sarah Esberg'le birlikte yapımcılığı üstlenecek. Serinin 2021 yapımı son filmi The Matrix Resurrections'ı yöneten Lana Wachowski, projede baş yapımcı olarak yer alacak.

49 yaşındaki yönetmen Drew Goddard'ın önceki filmleri arasında ezber bozan korku filmi Dehşet Kapanı (The Cabin in The Woods) da yer alıyor.  Amerikalı sinemacı, Brad Pitt'in başrolde olduğu 2013 yapımı Dünya Savaşı Z'nin (World War Z) senaryosunu yazarak Max Brooks'un 2006 tarihli aynı adlı romanından uyarlamıştı. Goddard, Ridley Scott'ın yönettiği ve Matt Damon'ın başrolünü oynadığı bilimkurgu uyarlaması Marslı'yla Oscar'a aday gösterilmişti. 

Keanu Reeves dönecek mi?
Önceki tüm filmlerde Neo ve Trinity rollerinde yer alan Keanu Reeves'le Carrie-Anne Moss'un serinin yeni halkasında oynayıp oynamayacağı henüz belli değil. Matrix 5'in çekileceği duyurusu, yeni yönetmen Drew Goddard hakkındaki endişeler nedeniyle hayranları ikiye böldü. The Matrix, The Matrix Reloaded ve The Matrix Revolutions'dan oluşan orijinal üçleme, Wachowskiler tarafından yazılıp yönetilmiş ve sırasıyla 1999'dan 2003'e kadar gösterime girmişti. The Matrix Resurrections ise yalnızca Lana Wachowski tarafından yönetilmiş ve 2021'de izleyiciyle buluşmuştu.

"Seyirci başka Matrix filmi istese The Matrix Resurrections'a giderdi"
Warner Bros'un duyurusundan kısa süre sonra hayranlar, sosyal medyada bu duyuruya tepkilerini paylaştı. Puck News'da gişe rakamları üzerine köşe yazarı olan film eleştirmeni Scott Mendelson 5. filmin duyurulmasından sonra şöyle dedi: "Eğer seyirci başka bir Matrix filmi isteseydi The Matrix Resurrections'a giderdi. Nispeten konuşmak gerekirse, 20,5 yıl önce Matrix Revolutions'a neredeyse hiç gitmemişlerdi. Bir zamanlar başarılı olan her film sonsuza kadar sömürülebilir bir fikri mülkiyet değildir."

"Tüm mesaja aykırı"
Film eleştirmeni ve muhabir Jordan Woodson ise şöyle yazdı: 

"Bir Matrix 5 çekmek, özellikle de Wachowskiler'den herhangi birinin yazıp yönetmediği bir Matrix çekmek, Resurrection'ın tüm mesajına aykırı."

Serinin bir hayranı da Matrix 5'in Wachowskiler olmadan çekilmesini gönülsüzce onayladı ve George Lucas'ın Yıldız Savaşları: İmparator'u (The Empire Strikes Back) yönetmen Irvin Kershner'a ve Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü'nü (Star Wars Episode 6: Return of the Jedi) Richard Marquand'a nasıl "teslim ettiğinden" bahsetti:

"Ne var biliyor musun? Matrix 5 mi? Tabii. Ver gitsin. Bırakın diğer yönetmenler kum havuzunda oynasın, Lucas Empire ve Jedi'ı devretti ve harikaydılar."

"Matrix Wachowskiler'dir"

Ben Travis, Matrix 5'in Wachowskiler olmadan çekilmesi konusunda "derin bir çelişki" yaşadığını söyleyerek ekledi: 

"Drew harika bir yönetmen. Ama Matrix Wachowskiler'dir; Wachowskiler Matrix'tir. Ve The Matrix Resurrections'ı bu kadar heyecan verici yapan şeyler, kelimenin tam anlamıyla sadece bir Wachowski'nin yapmayı seçeceği şeylerdir..."

18 yıllık bir aradan sonra gelen ve yalnızca Lana Wachowski tarafından yönetilen 4. Matrix filmi, gişede büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. 

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum